Kuidas rahustada hüperaktiivset last

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui lapsel energiat jagub.
Kui lapsel energiat jagub. Foto: Caro / Scanpix

Tänapäeva lapsed väidetakse olevat energilisemad kui vanasti. Kui lapse energilisus kõrgelt üle ema-isa pea hakkab käima, võib tegu olla ülemäärase aktiivsuse ehk hüperaktiivsusega.


Kuidas rahutut ja hüperaktiivset last rahustada, sellest kirjutab Naistemaailm.

SÜGAV HINGAMINE on keha maha rahustamiseks kõige lihtsam viis. Õpeta lapsele sügavat hingamist (nina kaudu sisse, suu kaudu välja), kui ta tunneb end halvasti või kontrollimatult. See on hea nõuanne ka vanematele!

SOE soola- või mullivahuvann rahustab hüperaktiivse lapse päeva jooksul kogunud stressi.

MINE LAPSEGA JALUTAMA või saada piisavalt vana laps ise jalutuskäike ette võtma. Jalutamine kulutab üleliigset energiat, jalgade padistamine maapinnal on omamoodi hüpnoos ja rahustav heli.

MASSEERI oma hüperaktiivset last. Puudutusi ei ole kunagi üleliia, neil on rahustav mõju. Meelekohtade masseerimine, õlgade mudimine või juuste sasimine rahustab lapse kiiresti maha.

MEISTERDA
"Igavuse kast", milles on peidus loomingulised vahendid. Pane sinna joonistustarbeid, värvimisraamatuid, ristsõnu, voolimissavi, ehete meisterdamise komplekti ja muid toredaid vahendeid. Hüperaktiivsed lapsed tüdivad kiiresti ja nende kiiresti muutuv meel vajab lisastimulatsiooni. Kui lapsel pole midagi teha, siis muutub ta vinguvaks ja tüütuks. Parem joonistab pilte, kui kassi põlema paneb.

Rahustamise kiirnipid töötavad juba stressis hüperaktiivse lapse puhul. On ka mõned nipid, mida vanemad saavad lastele õpetada, et need probleemid enne välja plahvatamist ära lahendada oskaksid.

PUHASTA TUBA JA MEELED

Lapse meeltele tuleb kasuks suurpuhastus. Lähtu mõttest - vähem on rohkem. Ära kuhja oma koju liiga palju rämpsu ja üleliigseid dekoratsioone.

Hüperaktiivse lapse magamistuba peaks olema pahnast vaba. Kasuta plastikkarpe, et mänguasjad, raamatud jms eest ära paigutada. Ava kardinad, et tuba täidaks loomulik valgus. Ära riputa seintele liiga palju postreid. Magamistoa värv olgu rahustav.

KOOSTA KINDEL PÄEVAKAVA

Lapsele on päevaplaan tähtis. Sõjaväeline lähenemine on lausa lubatud. Äratus, söömaajad, kodutööde tegemise aeg ja magamamineku aeg peaks olema iga päev täpselt ühesugune.

Võimalusel loo koju lõõgastumise koht. See ei pea olema eraldi suur tuba - peaasi, et muudest aktiivsetest ruumidest kaugel. See väike nurgake võib olla lihtsalt kott-tool raamatute, värvimisraamatute või muu vaiksema tegevusega.

Julgusta last sinna minema, kui ta on vihane või kontrolli alt väljunud, kuid ära tee sellest karistusnurka. Las see olla koht, mis on seotud positiivsete tunnetega.

Kui nõuannetest jääb väheks:

Tallinna õpetajad ja vanemad, kes kasvatavad hüperaktiivseid lapsi, saavad oma muredele leevendust eesti- ja venekeelsetes tugirühmades, mis kohtuvad igakuiselt ja kus osalemine on tasuta.

Eestikeelsed tugirühmad kohtuvad 10. septembril kell 12.00, 17. septembril kell 17.30, 8. oktoobril kell 12.00 ning 15. oktoobril kell 17.30

Venekeelne rühm kohtub 18. septembril ning 16. oktoobril kell 18.00.

«Vanematele on tugirühm hea võimalus saada teadmisi lapsega toimetulekuks, samuti mõistmist ja toetust, leevendust oma muredele,» ütles Eesti Lastefondi juhataja Sirje Grossmann-Loot.

Kõik kohtumised toimuvad aadressil Lai 31/Suurtüki 1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles