Vastab Doktor Arter

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
anestesioloog Markko Pärtelpoeg.
anestesioloog Markko Pärtelpoeg. Foto: Pm

Uues rubriigis Doktor Arter vastab lugejate küsimustele arst-anestesioloog Markko Pärtelpoeg.


Palun saatke oma küsimused aadressil arter@postimees või Maakri 23 a, Tallinn.

1. Ostsin Balti jaama turult soodsa hinna eest lugemisprillid, aga tuttavad ütlesid, et tegin valesti. Miks ei tohi prille turult osta?


Enne prillide soetamist peab laskma optometristil või silmaarstil nägemist kontrollida, vaid nii saab määrata just teile sobivad prillid.



Kui kannate valesid prille pikemat aega, siis võib nägemine veel enam kahjustuda ja tekivad  märksa tõsisemad vaevused. Kui näiteks prillipoes töötav spetsialist mõõdab teie pupillide vahekauguse täpselt välja ja hoolitseb selle eest, et teie prilliklaaside tsentrid nendega ühtiksid, siis turult ostetud prillidel ei pruugi see nii olla ja need võivad teie silmadega mitte sobida – tekkiv silmade lihaspinge viib omakorda väsimuse ja peavaludeni.


Kui olete endale turult juba prillid soetanud, laske need ilmtingimata enne kasutamist optometristil üle kontrollida.



2. Mida teha kartulivõtust kangeks jäänud seljaga? Kas telereklaamidest tuttav Fastumi geel tõepoolest aitab?


Seljavalu tekib pärast nimmepiirkonda koormavat harjumatut tööd. Sügisene kartulivõtt on kindlasti üks põhjusi, aga eks selliseid olukordi tuleb ette teisigi, näiteks mõnikord võib valutav selg tüli teha pärast pikka istumist. Iga järsult alanud tugeva või korduva seljavalu puhul tuleks nõu pidada oma perearstiga.



Kartulivõtu või muu seesuguse füüsilise koormuse järel tekkinud valu annab endast märku eelkõige alaseljas ega kiirgu mujale. Sellist valu iseloomustab tunne, justkui ei jõuaks lülisammas enam keha püsti hoida. Niisugust valu õnnestub vältida korraliku seljalihaste treeninguga – tõsi, kartulivõtuaeg kipub tihtipeale enne seda kätte jõudma.



Sellise valu käes ei peaks keegi vaevlema, siinjuures on abiks nii apteegis retseptita müüdavad valuvaigistid kui ka määrded valutavale piirkonnale. Tugevama valu ja põletiku korral on otstarbekas kasutada mõlemat moodust koos. Kindlasti aitab ka soe vann või saunaskäik, mis on kartulivõtu järel eriti mõnus. Lamamine enamasti seljavalust paranemist ei soodusta, hoopis tõhusam on jätkata harjumuspärast liikumist ja igapäevaseid tegemisi ning tugevdada selja- ja kõhulihaseid.



3. Kas ühiskondliku WC prill-laualt või saunalavalt on võimalik nakatuda suguhaigustesse?


Suguhaigused kanduvad edasi vaid seksuaalvahekorra kaudu. HIV saadakse sugulisel teel, vere kaudu või ülekandel emalt lootele, B-hepatiiti võib nakatuda sugulisel teel või vere kaudu. Ükski neist ei levi olmekontakti teel, nagu näiteks WC-potil või saunalaval istumine, kätlemine, kallistamine, ühiste töövahendite kasutamine, köhimine, aevastamine jne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles