Ergutava toimega jooke tarbivad juba algkoolilapsed

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid.
Energiajoogid. Foto: AFP / Scanpix

Koolilastel keskendumisraskusi ja südamekloppimist põhjustavaid energiajooke nooremad kui 15-aastased alates eilsest Rootsi kioskitest enam osta ei saa.

Mure pole võõras ka Eestis, kus mitmesuguseid tugevatoimelisi erguteid sisaldavaid jooke tarbitakse vahel juba algkoolis.

Tallinna Inglise kolledži kooliõde Aire Bornschein on kokku puutunud koolilastega, kes tulevad kurtma südamekloppimist ja halba enesetunnet ning tunnistavad siis, et on ära joonud kolm purki energiajooki.

Lastega vesteldes on Born­scheini sõnul selgunud, et energiajook on üks nende lemmikutest, mida hakatakse tarbima enamasti 12–13-aastaselt, mõnikord juba kolmandas klassis.
«Koolis prügikastides ikka näen seda Starteri pudelit päris palju,» märkis kooliõde, kes soovitab lastel energiajoogi asemel juua naturaalset mahla.

Bornscheini hinnangul tarbitakse energiajooki nii väsimuse peletamiseks kui ka selle pärast, et see tundub lastele laheda joogina. Väsimus tuleneb aga kooliõe sõnul tihti sellest, et öösiti ollakse kaua arvuti taga.

Toitumisteadlase Tiiu Lieberti sõnul ei ole energijookide mõõdukas tarbimine tervele täiskasvanud inimesele sugugi ohtlik, kuid laste kehakaal on palju väiksem ja organism palju nõrgem. «Laste puhul on täheldatud ärevust, hüperaktiivsust ja käitumishäireid,» loetles ta kõrvaltoimeid.

Asjatundja kinnitusel ei tasu energiajooke tarbida tühja kõhu peale – nii on imendumine väga kiire ja võib tekkida dehüdratsioon, samuti võib kiiresti muutuda veresuhkru tase ning tekkida südame rütmihäired.

Ohtlik on juua energiajooke koos alkoholiga, sest kofeiin varjab Lieberti sõnul alkoholi toime – kuigi vere alkoholisisaldus on sama kõrge, tunneb inimene ennast võrdlemisi hästi ja ei pruugi tajuda oma joovet.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul peab energiajoogi pakendil olema kirjas kofeiini, tauriini ja guaraana sisaldus, kuid eraldi hoiatus kõrvaltoimete või ebasoovitatavuse kohta lastele ja rasedatele pole kohustuslik.

Kuigi kõrvaltoimete eest hoiatavad sildid ei pruugi probleeme lahendada, arvasid nii Liebert kui Potisepp, et nad võiksid energiajookidel olla. «Lisainfo andmine ei ole kunagi liiast,» tõdes toiduliidu juht, kuid märkis, et teadmised toidu ja joogi kohta peaks eelkõige tulema kodust ja ka koolist.

Toimeained
        Kofeiin    Tauriin
    mg/100ml    mg/100ml

Starter    24    30
Dynam:t    26    310
Dynam:t RED    35    300
Battery    32    400
Hustler    30    20
Hustler Strong    32    100

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles