Kurnavad treeningud soodustavad aneemia teket

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trenniga ülepingutamine soodustab aneemiat teket.
Trenniga ülepingutamine soodustab aneemiat teket. Foto: Matytsin Valery/COVI

Iisraeli uurijad leidsid, et pidevalt suure koormusega treenimine soodustab aneemia teket.

Uuringus vaadeldi 153 noormeest, kes olid 18-aastased ning treenisid Iisraeli kaitsejõudude eliitüksusega liitumiseks, kirjutab

Reuters

.

Enne treeningprogrammi algust näitas 18 protsendi noormeeste vereproov punaste ja valgete vereliblede ning vereliistakute ebanormaalselt väikest hulka või aneemia ehk kehvveresuse käes kannatamist.

Kuus kuud kestnud intensiivse sõjaväelise treeningu järel tõusis see näitaja üle viiekümne protsendi. Ka rauapuuduse käes kannatajate hulk tõusis vaatlusalusel perioodil 15 protsendilt 27 protsendini.

«Üldiselt esineb tervetel noormeestel harva rauapuudust ja aneemiat, aga sportlastel, kes tegelevad kurnava füüsilise treeninguga, on täheldatud suuremat riski niinimetatud spordianeemia tekkeks,» kirjutasid Chaim Sheba nimelise meditsiinikeskuse uurijad.

Avastuse põhjusena pakkusid uurijad välja sportlaste rohket veejoomist, mis verd ajutiselt lahjendab ning kurnavast füüsilisest tegevusest tingitud rakukahjustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles