Rasvade piiramisega tasub piiri pidada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui sööd, siis vaata hoolega, mida suhu pistad.
Kui sööd, siis vaata hoolega, mida suhu pistad. Foto: Buzzfoto / Scanpix

Ähvardavalt kõrge kolesteroolitase tuleb viivitamatult luubi alla võtta, sest see suurendab südamehaiguste riski.


Tihtilugu võetakse kolesteroolitaseme vähendamiseks ette mõni rasvade tarbimist piirav dieet, kuid eksperdid leiavad, et neil on rohkelt puudusi, vahendab Naistemaailm ajakirja Tervis Pluss.

Enamasti teevad pealiskaudsus ja väga piiratud toitumiskava tervisele hoopis halba. Liiga rasvavaene toit võib tõsta vere triglütseriidide taseme ohtlikult kõrgele.

Vastupidi levinud arvamusele ei ole kolesterool kui sapivedeliku rasvas lahustuv osa iseenesest inimesele midagi ohtlikku. Tegelikult ei saaks inimorganism ilma kolesteroolita eksisteerida.

Ohtlikuks muutub asi alles siis, kui vere kolesteroolisisaldus ei püsi normis.

Kolesterool jaguneb kaheks: hea kolesterool ehk HDL-kolesterool ja halb kolesterool ehk LDL-kolesterool.

LDLil on kehv omadus kleepuda veresoonte seintele, mis omakorda põhjustab soonte lupjumist. See on suur südame- ja veresoonkonnahaiguste riskitegur.

HDL seob endaga liigse kolesterooli ja transpordib selle maksa, mille kaudu viiakse see organismist välja. See leevendab südamehaiguste ohtu, sealt tulebki nimetus hea kolesterool.

Niisiis, vaid mõistlikud muutused toidusedelis, mitte range dieet, aitavad igaühel oma kolesterooli normi piiresse viia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles