Jalavalu vältimiseks vaheta kontsad ketside vastu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontsadel kõndimine nõuab harjutamist.
Kontsadel kõndimine nõuab harjutamist. Foto: SCANPIX
USA uurijad leidsid, et neil vanematel naistel, kes läbi aastate kontsakingadele madalaid jalanõusid eelistanud olid, esines kõrgete kingade kandjatest oluliselt vähem jalavalusid.

Kõige tervemad olid seejuures spordijalatseid ja ketse kandnud naiste jalad, kirjutab Reuters.

Üks uuringu autoreist, Bostonis asuvas vananemisuuringute instituudis õppiv Alyssa B. Dufour ütles, et avastus ei tähenda, et naised peaksid oma lemmikkingadest loobuma. Küll aga tuleks tema sõnul kingi ostes ka jalgade tervisele mõelda ja jälgida, et ilusad jalavarjud ka hästi istuksid.

Artriidi uurimisele pühendatud teadusajakirjas Arthritis Care & Research ilmunud uuringu sissejuhatuses märgivad autorid, et jalavalu on eakate seas tavaline kaebus ning eriti palju esineb seda naistel.

Et uurida, kas selles võib oma osa olla ka jalanõude kujul, vaadeldi 3378 keskmiselt 66-aastase inimese andmeid.

19 protsenti uuringus osalenud meestest ja 29 protsenti naistest ütlesid, et kannatavad jalavalu käes peaaegu igapäevaselt.

Vastajatelt uuriti, milliseid jalanõusid nad erinevatel eluperioodidel peamiselt kandnud olid, kusjuures jalavarjud jagati kolme kategooriasse – «head» (ketsid ja spordijalanõud), «keskmised» (kummitallaga kingad ja paindumatu tallaga nahkjalatsid) ning «halvad» (kontsaga kingad, sandaalid ja plätud).

Selgus, et meestest kandis «halbu» jalanõusid vaid kaks protsenti ning nende puhul polnud jalanõude tüübi ja jalavalude esinemise vahelist seost märgata. Naiste jalavarje uurides leiti aga, et «heade» jalanõude kandmine vähendas jala alaosas krooniliste valude tekkimise tõenäosust tervelt kahe kolmandiku võrra.

Dufouri sõnul näitab see, et naiste kingavalikutel on nende elule pikaajaline mõju, mille peale esmapilgul ei tulegi.

Neile, kes kontsadest siiski loobuda ei suuda, soovitas uurija kingade sees geelipadjakeste kandmist ja aeg-ajalt kanna- ning säärelihaste pingutamist, et jäljendada loomulikul kõndimiselt tekkivat liikumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles