Vastab doktor Arter: kas vigastusejärgne valu jääbki püsima?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
anestesioloog Markko Pärtelpoeg.
anestesioloog Markko Pärtelpoeg. Foto: Pm

Lugejate küsimustele vastab arst-anestesioloog Markko Pärtelpoeg.


Palun saatke oma küsimused aadressil arter@postimees.ee või Maakri 23a, Tallinn.

Aasta tagasi murdus mul roie. Nüüd on nii, et kui ilm muutub, tunnen selles kohas tugevat valu. Millega seda seletada ja kas valu jääb mind saatma elu lõpuni?


Kuigi valu peaks kaduma koos seda põhjustava haiguse paranemisega, jääb see mõnikord püsima ja tekib nn krooniline valu. Tihtipeale põhjustab viimast mingi krooniline haigus, trauma, vigastus või äge haigus, mille tagajärjel on organismis toimunud muutused. Mõnikord aga ei õnnestugi valu põhjust kindlaks teha. Roide murdumine vigastas tõenäoliselt ka roidega kulgevat närvi, mis nüüd valuna tunda annab.



Miks ilma muutudes vanade murdude piirkond valutama hakkab, päris täpselt ei teata. Üks oletusi on, et õhurõhu langedes võib selles piirkonnas tekkinud kudedes turse suureneda ja närvidele surudes valu põhjustada. Teiseks arvatakse, et trauma tagajärjel kahjustunud piirkonnas tekivadki temperatuuri langemisega ebanormaalselt tugevad valuaistingud.



Kroonilist valu esineb 10–20 protsendil täiskasvanutest. Ligikaudu 40 protsenti peab valu tõttu oma igapäevatoimetusi piirama ja 20 protsendil kaasnevad valuga veelgi tõsisemad probleemid depressioonist surmamõteteni. Samas on valuraviarsti konsultatsioonil käinud vaid väga vähesed kroonilise valu all kannatajaist.



Haiguse varases järgus on ravi tulemuslikum, iga aastaga muutub see aga järjest keerulisemaks ja vähem tõhusaks. Seepärast ei tohiks kroonilist valu kannatada. Leidub tõhusaid ravimeid, mis vähendavad valust tingitud vaevusi juba paarinädalase tarvitamise järel.



Kroonilise valu raviks tuleb kõigepealt koos perearstiga uurida valu olemust, iseloomu, tugevust ja esinemist. Nii saab välja selgitada valu tüübi, mis omakorda aitab määrata õiged ravimid. Keerulisematel juhtudel tuleb kindlasti konsulteerida valuraviarstiga. Tihti võib kroonilise valu ravi olla väga vaevaline ja pikk ning kõik ei pruugigi valust täielikult vabaneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles