Vastab doktor Arter: kas toore liha söömine on kahjulik?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
anestesioloog Markko Pärtelpoeg.
anestesioloog Markko Pärtelpoeg. Foto: Pm

Lugejate küsimustele vastab arst-anestesioloog Markko Pärtelpoeg.


Palun saatke oma küsimused aadressil arter@postimees.ee või Maakri 23a, Tallinn.

Kas toore liha söömine (loomalihasteigid, -carpaccio jt) võib olla tervisele kahjulik?

Toore liha söömine ei ole kindlasti tervisele kahjulik, probleeme ja tervisehädasid võib aga tekitada see, mida sellises lihas leiduda võib - bakterid, viirused ja parasiidid, mis liha kuumutamisel üldjuhul hävinevad.

Toores lihas leiduvad haigustekitajad võivad tekitada terviseprobleeme eeskätt väga noortel ja väga vanadel ning nõrgenenud immuunsusega inimestel. Täiskasvanu organism suudab nendega üldjuhul võidelda ja tema hädad võivad piirduda ebamugavustunde, palaviku ja seedimisprobleemidega. Mõnel juhul võivad haigustekitajad viia koguni surmani.

Kõige olulisem on see, kui usaldusväärne on tooraine ja sellest söögipoolise valmistanud kokk või söögiasutus. Rasedatel aga tuleks toore liha söömist vältida näiteks lihaga edasi kanduda võivate parasiitide põhjustatava tokso-plasmoosi ohu tõttu, neile võib ohtlik olla ka kuivatatud liha ja hakkliha maitsmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles