Probiootikumid võivad lapse ekseemist päästa

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Korth
Teadlased leidsid, et rasedatele naistele ja hiljem nende lastele teatud bakteriliike sisaldavate probiootikumide andmine vähendab lastel ekseemi tekkeriski.

Katsetes kasutatud bakteriliigid elavad inimese organismis ning vahel lisatakse neid immuunsuse tugevdamiseks ka toiduainetele ja -lisanditele, kirjutab Reuters.

150 rasedat naist ja hiljem nende lapsi uurides selgus, et probiootikumidest võib abi olla ka ekseemi nimelise põletikulise nahahaiguse ennetamisel.

Kõigi osalejate perekondades oli varem allergilisi haigusi esinenud. Kuue viimase rasedusnädala jooksul anti naistele kas kolme bakteriliiki sisaldavat probiootikumi või platseebotablette.

Kui lapsed sündisid, anti ka neile esimese eluaasta jooksul kas probiootikumi või platseebopille. Osalejad ise ja ka nende arstid ei teadnud, kes mis tüüpi tablette võtab.

Järeluuringu jaoks õnnestus andmeid saada 102 lapse kohta. Selgus, et 50 lapsest, kelle emad raseduse lõpul probiootikume võtsid, haigestus kuus esimese kolme elukuu jooksul ekseemi. Platseebogruppi kuulunud 52 lapsest haigestus samal ajal viisteist.

Ehkki laste kaheaastaseks saamise ajaks oli ekseemi põdejate hulk kahes grupis võrdsemaks muutunud, oli haigeid lapsi probiootikume võtnute seas siiski veidi vähem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles