Seadus lubab perearstidel laste tervisetõendite eest raha nõuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harjumaa Loo perearstikeskuse perearst Mare Seljamäe koolimineva lapse tervisekaardi väljastamise eest tasu ei võta. Küll aga tuleb maksta näiteks autojuhi tervisetõendi või relvaloa saamiseks vajaliku tõendi eest.
Harjumaa Loo perearstikeskuse perearst Mare Seljamäe koolimineva lapse tervisekaardi väljastamise eest tasu ei võta. Küll aga tuleb maksta näiteks autojuhi tervisetõendi või relvaloa saamiseks vajaliku tõendi eest. Foto: Mihkel Maripuu

Kuna seadus ei keela perearstil lapse tervisetõendi väljastamise eest raha küsida, on mõned perearstid varmad lisa teenima.



Kolme last kasvatavalt tallinlannalt Liina Tederilt küsis perearst kooli mineva lapse tervisekaardi väljastamise eest 50 krooni. Tederit pahandab, et patsient, kes käib arsti juures haruharva, peab tõendi eest makstes aitama arstil kasumit teenida.

Küsimusele, miks tõendi eest maksma peab, vastanud OÜ Medicenter perearst Tatjana Girinskaja, et määrust, mis keelaks raha küsida, ei ole, ja seetõttu tulebki tõendi eest maksta. Girinskajalt kommentaari saada ei õnnestunud, sest reedel kella 15 ajal oli ta töölt lahkunud.

Tasu määrab arst


«Mul ei ole kahju, kui haritud inimesed väärilist tasu teenivad, aga teatud hetkedel tekib kodaniku ja maksumaksjana küll suur nõutus ja nördimus, kuna õiglustunne saab tugevalt riivatud,» nentis Teder.

Teder pidi kukrut kergendama ka tänavu suvel, kui laps laagrisse läks ja tal samuti tervisetõendit vaja oli. «Külastad kord viie aasta jooksul arsti ja ta pressib sinult kohe raha välja,» pahandas Teder.

Samas ei ole laste tervisetõendite eest raha küsimine üldine pruuk. Paljud perearstid annavad neid välja tasuta, ehkki küsivad raha näiteks autojuhi tervisetõendi või relvaloa saamiseks vajaliku tõendi eest.

Harjumaa Loo perearstikeskuse perearst Mare Seljamäe kirjutab autojuhi tervisetõendi välja 200, relvaloa taotleja tõendi 300 krooni eest. Tohtri uksel ripub silt, et muude tõendite eest tuleb maksta 30 krooni, välja arvatud lasteaiale, lastelaagrile või koolile esitatavad tõendid, mille saab tasuta. «Me oleme püüdnud teha nii, et laste haiguste pärast ei peaks lapsevanemad maksma,» selgitas Seljamäe.

Tööandjale esitatava tervisetõendi eest raha küsimist selgitas Seljamäe seisukohaga, et tervele inimesele tõendi kirjutamine ei ole otseselt seotud arsti tööga. «Nemad on terved inimesed; meie tegeleme haigetega, mille jaoks on raha eraldatud, ja tõendite kirjutamine võtab minult lisaaega,» ütles Seljamäe.

Hinnaline aeg kulub


Näiteks autojuhi tervisetõendi väljakirjutamine võtab Seljamäe väitel aega 20 minutit. Samas kulub aega ka lapse tasuta väljastatava tervisekaardi täitmiseks, sest kaardile tuleb märkida põetud haigused, vaktsineerimised ja muu terviseinfo. «See ei ole päris nii, et kirjutame selle [tõendi] välja lennult ja möödaminnes,» kinnitas Seljamäe.

Tasuliste tõendite hind on perearstidel piirkonniti erinev. Kui Tallinnas maksab näiteks autojuhi tervisetõend keskmiselt 150–200 krooni, siis Tartumaal Rannus annab perearst Silvi-Silja Koemets selle välja saja krooni eest.

Laste- või toitlustusasutustes töötavail inimestel tuleb neilt nõutava tõendi eest Koemetsale maksta 193 krooni, millest 143 krooni on röntgenläbivaatuse tasu ja 50 krooni visiiditasu.

«Ei. Ei-ei, ma ei ole selle pealegi tulnud, et lastelt raha võtta,» vastas Koemets küsimusele, kas ta ka koolimineja tervisekaardi eest raha võtab.

Lastele kirjutatud tõendite eest ei võta raha ka Tallinna perearst Eero Merilind. «Olen lähtunud sellest, et nad on meie patsientide lapsed, ja nende käest ei ole ma raha küsinud,» põhjendas Merilind.

Tasulised tõendid
•    Ravikindlustusseadus ütleb, et dokumendi väljaandmise eest võib tervishoiuteenuse osutaja nõuda kindlustatud isikult mõistlikku tasu.
•    Tervishoiuteenuse osutaja aga ei või nõuda kindlustatud isikult tasu töövõimetuslehe ega retsepti eest.
•    Samas on tal õigus nõuda alaealise patsiendi kohta väljastatava dokumendi eest tasu, mis ei ületa dokumendi väljastamisele tehtud keskmisi kulutusi.
Allikas: Riigi Teataja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles