Kui vanad on meie organismi erinevad osad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näo vananemine sõltub eelkõige elustiilist.
Näo vananemine sõltub eelkõige elustiilist. Foto: SCANPIX

Arstide sõnul on meie organismi erinevad osad erinevas vanuses, kuna nende uuenemine toimub erineva kiirusega.

Maks uueneb iga viie kuu tagant, kirjutab Daily Mail.

Maksarakkude uuenemisele aitab kaasa vereringe. Isegi palju alkoholi tarbivate inimeste maks taastub küllaltki kiiresti, kui alkoholist loobutakse. Maksarakkude eluiga on umbes 150 päeva.

Maksatsirroosi haigestumine tähendab aga seda, et maksarakud on nii kahjustunud, et need ei taastu küllaldaselt.

Aju on inimesega ühevanune ja selle organi rakud on meil juba sündides.

«Sündides on meil olemas kõik vajalikud ajurakud ehk umbes 100 miljardit ajurakku. Enamik ajust ei uuene vananedes,» selgitas ajukirurg John Wadley.

Wadley sõnul ajurakud hävinevad näiteks peavigastuste tõttu. Ajus on siiski kaks piirkonda, mille rakud uuenevad. Need on lõhnapiirkond ja uue õppimisega tegelev ala.

Inimese süda uueneb 20 aastaga.

Kuni viimase ajani ei olnud kindlaid andmeid südamerakkude uuenemise kohta. New Yorgi meditsiiniülikoolis tehtud uuring näitas, et südamerakud võivad eluea jooksul uueneda 3 -4 korda. Seda kõike noorendavate tüvirakkude abil.

Kopsud uuenevad  2 -3 nädala tagant.

Kopsuarst Keith Prowse`i kinnitusel uuenevad kopsude rakud pidevalt. Kopsudes on ka erilisi rakke, mille uuenemiskiirus on erinev. Osa kopsude rakkudest uueneb aastaga.

Silmad on inimesega ühevanused.

Silmad on ühed vähesed organid, mis üldjoontes ei uuene. Vaid silmamuna kõige pealmine kiht on võimeline uusi rakke looma. Kui see kergelt kannatada saab, toimub taastumine juba ööpäevaga.

Vananedes kaob nägemisteravus ja selle tõttu tekib vajadus prillide järele.

Naha vanuse on  2-4 nädalat.

Naha kõige pealmine kiht, marrasnahk ehk epiderm  uueneb 2 – 4 nädalaga. Naha pealmine ülesanne on kaitsta organismi väljast tuleva saaste ja vigastuste eest. Vananedes rakkude taastootmine aeglustab, nahk kaotab kollageeni vähesuse  tõttu elastsuse ja tekivad kortsud.

Inimese luude vanus on umbes kümme aastat.

Osteoporoosi ehk luuhõrenemise asjatundja Peter Selby selgitas, et inimkehas on pidevalt erinevas vanuses luid, kuna uuenemine toimub erinevatel aegadel. Keskeas luurakkude kasv hakkab aeglustuma ning luustik õhenema.

Soolestiku rakud uuenevad iga 2 – 3 päeva tagant.

Kiire uuenemine on vajalik, kuna soolestik on pidevalt igasuguste ainete rünnakute all. Üheks tugevaimaks on maos leiduv maohape. Sooled kaitsevad end limakihiga, kuigi ka see ei kaitse neid happe eest kauem kui viis päeva. Selleks ajaks on sooled tavaliselt saanud uued rakud ja limakihi.

Küünte vanus on 6 – 10 kuud.

Varbaküüned uuenevad kümne kuuga, sõrmeküüned kuue kuuga. Seda põhjustab sõrmede parem verevarustus. Meeste ja noorte küüned kasvavaid kõige kiiremini. Teadlaste sõnul uuenevad kõige aeglasemalt väikeste sõrmede küüned.

Juuksed uuenevad 3 -6 aastaga.

Juuste vanuse määrab nende pikkus, kuid üldjoontes kasvavad need üks sentimeeter kuus. Naistel võib juuksekarv peas püsida kuni kuus aastat ja meestel kuni kolm aastat. Kulmukarvad ja ripsmed uuenevad 6 – 8 nädalaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles