Salapärased tarkusetabletid pole võõrad ka Eesti kooliõpilastele

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika tudengid kasutavad vaimsete võimete turgutamiseks enamasti metüülfenidaati ja amfetamiini.
Ameerika tudengid kasutavad vaimsete võimete turgutamiseks enamasti metüülfenidaati ja amfetamiini. Foto: Internet

Akadeemilist võimekust parandavate ravimite kasutamine on USA kõrgkoolide õppurite seas tõusuteel. Jutud sarnaste tarkusetablettide kohta on liikvel ka Eestis.

Meditsiiniajakiri British Medical Journal avaldas hiljuti austraalia teadlase Vince Cakici artikli akadeemilisest dopingust. Cakic väitis, et tulemuste suhtes nõudlikemates USA õppeasutustes kasutab tähelepanu, ärksust, mälu ja teisi tajumehhanisme parandavaid ravimeid koguni neljandik õppuritest.

Tallinna Ülikooli terviseteaduste ja spordi instituudi direktori Kristjan Pordi sõnul pole alust arvata, et Eesti oleks siinkohal mingil moel erandlik. «Kui võime rääkida eestlaste läbipõlemisest, saab kindlasti rääkida ka töövõimet turgutavast dopingust, sealhulgas akadeemilisest,» ütles Port.

«Tavaliselt me ei kasuta neid nimetusi, vaid räägime kroonilisest väsimusest, stressist, depressioonist ja kiiretest tähtaegadest ning joome suurtes kogustes kohvi, kasutame energiajooke ning proovime väsimust peletavaid ja keskendumisvõimet toetavaid ravimeid,» lisas Port.

Eesti pole erand


Pordi oletust kinnitas ka üks nimetuks jääda sooviv tehnikaülikooli tudeng. «Olen akadeemilise dopingu tarbimise kohta kuulnud linnalegende,» rääkis ta. Tegu võivat olla mälu turgutavate apteegirohtudega, ent pole ka välistatud, et noored toovad vajalikke aineid välismaalt. «Võimalik, et need on teatud ringkondades kättesaadavad ka Eestis,» ei välistanud tudeng salakaubandust.

Tudeng lisas, et kohv, kofeiinitablettide ja energiajookide tarvitamine on eksamiperioodil levinud nii gümnaasiumiõpilaste kui ka tudengite seas.

Cakici väitel kasutavad ameeriklased oma vaimsete võimete turgutamiseks kõige enam metüülfenidaati ja amfetamiini.

Pordi sõnul on metüülfenidaat üks populaarsematest tähelepanupuudulikkuse ja hüperaktiivsuse sündroomi ADHD jaoks väljakirjutatud ravimitest. «Kuna praegu seostatakse ADHDd koolis probleeme tekitavate lastega, kirjutatakse seda ravimit neile suhteliselt lihtsalt välja ja sealt jõuab see tõenäoliselt ka vähem ametlikku kasutusse,» märkis ta.

Amfetamiini õppimist soodustav toime on tuntud narkomüüt, sest see aine peletab väsimust, pärsib isu ja hoiab meeled erksana. Samas tekitab amfetamiin kurnatust ja mäluhäireid ning loomulikult sõltuvust. Port lisas, et amfetamiini peetakse üheks esimeseks tippsportlaste tapjaks.

Ka metüülfenidaat on spordimaailmas kasutusel ja arvatud keelatud ainete nimekirja. «See on märk, et nende ainete kasutamisega kurnatus- või pingeseisundis kaasneb terviserisk, isegi surmaoht. Samuti on vähe teada nende ravimite pikaajalisest mõjust terve inimese ja eriti noorte kesknärvisüsteemile,» lausus Port.

Kas doping tuleks keelata?


Cakic tõstatas ka küsimuse, kas akadeemiline doping peaks olema keelatud ja kas üliõpilasi peaks enne eksameid testima hakkama.

Port tõi siinkohal paralleeli spordimaailmaga. «Ega keelud pole dopingut spordist välja ajanud. Mujalt on seda veelgi raskem eemale hoida,» leidis ta.

Akadeemilise dopingu tarvitamist selgitas Port positiivse tagasiside kaudu toimiva käitumiskaskaadiga. «Kui keegi kasutab kõrgkooli sisseastumiskatsetel konkurentidest möödapääsemiseks vaimset sooritust turgutavaid aineid, ei jää ju teistelgi muud üle. Lisaks õhutavad õpilasi takka vanemad, sugulased ning ehk mõni õpetajagi,» arvas Port.

Kommentaar

Vince Cakic
Sydney Ülikooli teadlane:

Nende ravimite toime on veel tagasihoidlik, kuid tõhusamad versioonid on tulekul. Võimalus osta tarkust pudelis on ahvatlev ilmselt paljudele tudengitele. Kuigi see tundub praegu naeruväärsena, võib tulevikus eksamile minevaid tudengeid ees oodata uriiniproov.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles