Uuring: magnetkäevõru ei leevenda liigesevalu

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käevõru.
Käevõru. Foto: Kalev Lilleorg / Naisteleht

Yorki Ülikooli teadlased Inglismaal said kinnitust, et vasest käevõrud ja magnetiseeritud käerihmad ei leevenda liigesepõletiku puhul valu.


Esimese rangelt jälgitud uuringu tulemused näitasid, et mõlemad alternatiivsed teraapiad ei vähendanud inimeste liigesevalu või kangust kontides, vahendab

BBC

.

Uuringus osales 45 patsienti vanuses 50 või üle selle, kes katsetasid nii vasest käevõru, kahte erinevat magnetrihma kui ka demagnetiseeritud varianti. Kõik uuringus osalejad kandsid nelja erinevat ravivahendit suvalises järjekorras 16-nädalase perioodi vältel.

Ükski vidin ei mõjutanud ei valu, jäikust ega füüsilist võimekust. «Magnetrihma või vasest käevõru kandmisel tulenevat kasu võib omistada psühholoogilisele platseefoefektile,» seletas uuringute eestvedaja Stewart Richmond.

«Inimesed kipuvad neid ostma, kui valu väljakannatamatuks hakkab muutuma, ning kui valu aja jooksul väheneb, omistavad nad paranemise võrule,» lisas ta.

«Meie tulemused aga näitavad, et magnetrihmad ei mõjuta liigesepõletikku sugugi rohkem kui platseebo variandid, mis pole magnetiseeritud ega sisalda vaske.»

Richmond seletas, et eelnevalt on analoogne kontrollitud uuring tehtud vaid ühel korral 1970. aastatel, kui võrreldi sellist alternatiivset ravi platseeboefektiga.

Liigesepõletiku uuringutega tegelev Jane Tadman ütles, et kuigi paljud liigesepõletikku põdevad inimesed kannavad magnetrihmu, pole käevõrude positiivset mõju leitud üheski tänapäevases uuringus. «Me ei julgustaks liigesepõletikuga inimesi kulutama oma raha toodetele, mille positiivse mõju kohta on äärmiselt vähe tõendeid,» lisas Tadman.

Üle maailma on taolisi magnetvidinaid nagu käevõrud müüdud miljardite dollarite väärtuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles