Euroliit kehtestab laste magamistarvetele ohutusstandardid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imik.
Imik. Foto: SCANPIX

Täna andsid Euroopa Liidu liikmesriigid tooteohutuse komitees rohelise tule ohutusstandardite seadmiseks laste magamistarvetele, uute standardite eesmärgiks on vähendada laste magamiskeskkonnaga seotud õnnetusi.

Lastevooditega seotud õnnetused põhjustavad laste hooldustarvetest igal aastal kõige rohkem laste surmajuhtumeid, vahendas Euroopa Komisjoni pressiesindaja.

Aastatel 2005-2007 toimus Euroopa Liidus kuni 4-aastaste lastega 17 000 õnnetust võrevoodis. Kuigi võrevoodi madratsid, voodipehmendused, ripphällid, laste tekid ja imikute magamiskotid on sagedasti tõsiste ja mõnikord ka surmaga lõppevate õnnetuste põhjuseks, ei ole Euroopa Liidus seni veel nende toodete jaoks ohutusnõudeid.

«Peame olema eriliselt valvsad kõige kaitsetumate tarbijate eest seismisel. Tuleb teha kõik võimalik, et vanemad, kes otsustavad ohutusstandarditele vastavaid tooteid kasutada, ei peaks muretsema laste turvalisuse pärast,» ütles Euroopa Komisjoni tarbijakaitsevolinik Meglena Kuneva.

Kavandatavad uued standardid vähendavad selliste õnnetuste ohtu, nagu lämbumine lahtiste osade kurku jäämise või aasadesse takerdumise tõttu või madratsi halvast konstruktsioonist põhjustatud vigastused. Uued standardid kehtestavad nõuded hällide konstruktsioonile, et vähendada ripphällist väljakukkumise ja hällis vigasaamise ohtu. Toodetega peavad kaasnema juhendid, mis selgitavad iga tootega seotud
konkreetseid ohte ja hügieeninõudeid.

Tänase komisjoni ettepaneku vaatavad kolme kuu jooksul läbi Euroopa Parlament ja ELi Nõukogu, seejärel esitatakse see komisjoni täiskogu ette ametliku otsuse tegemiseks. Heakskiitva otsuse järel saab Euroopa Standardikomitee mandaadi uute tootestandardite väljatöötamiseks, mis võib aega võtta kuni kaks aastat.

Täna poolthääle saanud nõuded on osa komisjoni ja liikmesriikide algatusest ajakohastada Euroopa Liidus laiaulatuslikult lastetoodete ohutusnõudeid. Magamiskeskkonnaga seotud tooted on laste turvalisuse seisukohast eriti tähtsad, kuna just siis jäetakse inimud ja väikelapsed tavaliselt pikemaks ajaks järelevalveta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles