Vastab doktor Arter: mis aitab juuste väljalangemise vastu?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Lugejate küsimustele vastab arst-anestesioloog Markko Pärtelpoeg. Palun saatke oma küsimused aadressil

arter@postimees.ee

või Maakri 23a, Tallinn.

Mu juuksed langevad välja, ehkki olen vahetanud šampooni ja proovinud muid nn kosmeetilisi trikke. Millest see tuleb ja kas juuste väljalangemist aitaks peatada toidusedeli ülevaatamine, vitamiinid vms?

Normaalse juuksekarva eluiga on kaks kuni kuus aastat ja see kasvab iga kuuga umbes sentimeetri jagu. Korraga kasvab umbes 90 protsenti juustest. Ülejäänud 10 protsenti «puhkab», langedes kahe-kolme kuu jooksul lõpuks välja. See tähendab, et keskmiselt kaotab inimene 50-100 juuksekarva päevas, kuid sügisel ja talvel võib see arv ulatuda 150ni.

Juuste liigsel väljalangemisel võib olla mitu põhjust. Palju juukseid võib korraga kaotada näiteks kolm või neli kuud pärast rasket haigust või suurt operatsiooni. Juuste väljalangemist võivad põhjustada ka hormonaalsed probleemid, kilpnäärme üle- või alatalitlus ning kui organismis tekib suguhormoonide tasakaalu häire.

Väljalangemine suureneb sageli ka pärast sünnitust, kestes seni, kuni taastub hormonaalne tasakaal.

Väljalangemist võivad suurendada ka mõned ravimid - verevedeldajad, podagraravimid, suurtes annustes A-vitamiin, rasestumisvastased tabletid, antidepressandid ja ravimid, mida kasutatakse keemiaravis, aga ka mõni infektsioon. Ka võib juuste väljalangemine anda märku mõnest organismi üldhaigusest, nagu näiteks luupus või diabeet.

Juuste tervisele mõjub nende liigne töötlemine keemiliste ainetega, aga ka rauapuudus ning biotiini, vitamiini B12, tsingi ja foolhappe puudus.

Suurenenud juustekao korral on soovitatav uurida vere rauasisaldust ja üldist verepilti, kilpnäärme- ja suguhormoone, teatud vitamiine ning verevalke ning välistada luupus ja dia­beet.

Ravi lähtub leitud põhjusest. Kui juuste väljalangemist põhjustab mingi ravim, tuleb see välja vahetada. Hormonaalsete häirete korral tuleb taastada hormonaalne tasakaal ja saada nii juuste väljalangemine kontrolli alla. Põhjalikumat teavet juuste väljalangemise ja juuksekasvu soodustavate ravimite ja raviviiside kohta saab kindlasti nahaarstilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles