Avati Eesti esimene ämmaemandate erapraksis

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnitusosakonna silt. Illustratiivne foto.
Sünnitusosakonna silt. Illustratiivne foto. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

2013. aasta juulis sai Eesti Tervishoiuametilt ametliku tegevusloa esimene iseseisva ämmaemandusteenuse osutamiseks asutus nimega Gravidos OÜ, mis avas nüüd oma uksed.

«Tänaseks oleme omadega jõudnud selleni, et saame osutada igakülgselt täiuslikku ämmaemandusteenust. See hõlmab raseduse jälgimist koos vastavate analüüside võtmisega, sünnituseks ettevalmistust, imetamisnõustamist, vastsündinu hooldust, perekooli loenguid, joogat väikestes gruppides ja kontratseptiivide kordusretseptide väljastamist,» teatas Gravidos OÜ üks asutajatest, ämmaemand Moonika Tammel. Teine asutaja oli Riin Rosenperk.

Riin Rosenperk on töötanud erahaiglas Fertilitas sünnitusosakonna ämmaemandana ning tegutseb hetkel ka Pelgulinna sünnitusmaja sünnitusosakonnas. Moonika Tammel on olnud ämmaemand üle 20 aasta. Sellest ajast enamuse on ta tegutsenud Rapla haigla sünnitusosakonnas ning Rapla Erakliinik Praxises. «Meiega teeb koostööd ka ämmaemand Ingrid Kaoküla ämmaemanduskeskusest,» lisas Tammel.

Gravidose ämmaemandate siiras soov on tuua pered teadlikkuse juurde, et rase olemine tähendab uue elu loomist. «Milline see uus elu hakkab välja nägema ja kuidas temaga koos hiljem hakkama saada – see oleneb sellest, kuidas teda ootame,» teatas Tammel.

Ämmaemand lisas, et oluline on peresid rasedaks olemise protsessis toetada. «Sellest sõltuvad ka enamik terviseprobleeme raseduse ajal. Vahel piisab vaid vestlusest ja probleemile tähelepanu osutamisest. See on koht, mille jaoks haiglates aega ja võimalust napib. Seepärast tahame anda peredele võimaluse valida, kus ja kelle toetusel oma uut elu luua,» märkis naine.

«Soovime lõpetada hirmuga raseduse kandmise ja sünnitamise ning tuua sellesse protsessi rohkem armastust,» lisas Tammel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles