Ekspert: Eestil tasub kokaiini tulekuks valmis olla

Alo Raun
, Brüssel-Tallinn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Griffiths
Paul Griffiths Foto: Alo Raun

Kuigi Eestis on kokaiini tarbimine Lääne-Euroopaga võrreldes pea olematu, tasub meil sellegi meelemürgi tulekuks valmis olla, rääkis Paul Griffiths eelmisel nädalal värske aastaraporti avaldanud Euroopa narkoseirekeskusest (EMCDDA). 

Keskuse epidemioloogia, narkokuritegevuse ja narkootiliste ainete turgude üksuse juhataja Griffiths kirjeldab ka, kuidas narkoärimehed leiutavad viimasel ajal nii palju uusi aineid, et teadlased ja riigid ei suuda nendega sammu pidada.

Ühe huvitava asjaoluna jääb EMCDDA uuringust silma, et kui kokaiin on Lääne-Euroopas kanepi järel teine levinum narkootikum, siis Eestis on kokaiini tarbimine pea olematu. Miks see nii on? 

Esiteks tuleb vaadata imporditeid. Kokaiin sisenes kõigepealt Suurbritannia ja Hispaania ergutite turule, tõustes Suurbritannia inimeste eelistustes üsna ruttu amfetamiini asemel esikohale. Sama toimub praegu Hispaanias.

Me peame nägema erguteid omavahel konkureerivate probleemidena. Kui riigis on palju metamfetamiini, siis ei pruugi seal olla eriti kohta kokaiinile, ja vastupidi. Erinevad ergutid võivad täita turul sama kohta.

Kui Eestist rääkida, siis teie piirkonnas on pigem amfetamiini kasutamise traditsioon, teil oli ka tõsine probleem heroiiniga ja teil on võrreldes teiste Euroopa riikidega laiemalt levinud vabaajanarkootikumide tarvitamine.

Hetkel tunduvad Baltikumis siiski tõsisemad probleemid olevat amfetamiin ja metamfetamiin. Kuid kindlasti pole võimatu, et Eestis ka muud probleemid süveneksid.

Nii et me peaksime igaks juhuks kokaiini tulekuks valmistuma?

Te peate jälgima aktiivselt arenguid ergutiturul. Me oleme näinud näiteks metamfetamiini tootmise kasvu Leedus.

Kokaiin on jätkuvalt osade elanikkonnakihtide seas hinnatud - eelkõige trenditeadlikumas kõrgemas keskklassis. Sealt võivad narkootikumid edasi liikuda haavatavamasse elanikkonna ossa.

Kui vaadata kõiki Eestit ümbritsevaid riike, siis meil on narkootikume proovinud noorte osakaal neist kõrgem. Miks?

Me räägime siin eksperimenteerimisest 15-16-aastaste vanuserühmas. Kui me vaatame probleemset narkootikumitarbimist, ilmneb hoopis teistsugune pilt. Me näeme õudust äratavat olukorda näiteks Venemaal. Ja ma ei teeks ühe vanusekohordi põhjal väga laialdasi järeldusi.

Eestis oli kindlasti probleem HIV-nakkus süstivate narkomaanide seas, kuid seal on märgata olukorra paranemist ning värsked andmed näitavad, et selle väga murettekitava narkootikumide tarvitamise vormi osas on liigutud palju edasi.

Eesti naabritest on näiteks Põhjamaades sotsiaal-kultuurilistel põhjustel alati vähe narkootikume tarvitatud. Kui asetada Eesti laiemale Euroopa kaardile, mahub ta tüüpiliste kiiremini arenenud majandusega Ida-Euroopa riikide sekka.

Millisteks trendideks narkootikumide osas tuleks Eestil veel valmis olla?

Mainisime juba amfetamiini ja metamfetamiini kättesaadavust. Näib, et Põhjamaades ja Baltikumis võib metamfetamiin olla asendamas amfetamiini.

Kas metamfetamiin on amfetamiinist ohtlikum?

Seda seostatakse üldiselt mitme probleemiga, eriti tervise- ja sotsiaalprobleemidega. Amfetamiini või metamfetamiini süstimisel on väidetavalt kõige tõsisem koht süstimine ise.

Kuid metamfetamiini on väga lihtne toota ning võib märgata, kuidas see omandab Euroopas üha tugevamat positsiooni. Seni on metamfetamiin piirdunud Euroopas vaid Tšehhiga.

Silma on jäänud ka sünteetiliste narkootikumide turu kasv, sealhulgas mitmes Kesk- ja Ida-Euroopa riigis. Need nn taimsed mõnuained (herbal highs - ingl k) võivad sisaldada laia hulka sünteetilisi tooteid, mille kohta me teame väga vähe.

Jutt käib nn Spice'ist, ma oletan?

Spice on näidisjuhtum. Me näeme üha uusi tooteid uute nimedega ja me rõhutaksime siinkohal seda, kui kiiresti see turg areneb ja reageerib.

Sa püüad tabada liikuvat sihtmärki, kuid kui oled tuvastanud ühe mustri, on pea alati juba hilja.

Vürtsisegusid levitatakse sageli interneti teel, mis muudab ka riikliku seadusandluse kasutamise keerukamaks.

Nii et eestlane leiab internetist koha, kust mõnda nn vürtsisegu osta, tellib ja kaup tuuakse talle postiga kohale...

...Ja selles võivad peituda narkootikumid, tundmatud segud, mida on laborites raske testida ja tuvastada. Meil on nende uute segude kohta vähe teadmisi, näiteks nende mõjust tervisele. Mõned neist meelemürkidest on väikestes kogustes väga tugevatoimelised.

Kas inimesed ostavad Spice'i valdavalt seepärast, et seal on sees sünteetiline kanep?

Jah. Pakendi kohaselt ostad sa koguse psühhoaktiivseid taimi, mida on keemiliste analüüside põhjal väga raske pidada ahvatlevateks. Küll aga leiad pakist eest köögiviljasegu, mida on töödeldud sünteetilise narkootikumiga, mida sildil kirjas pole. Mure on selles, et inimesed võivad tarbida nii kemikaale, mida nad ei tea ja mille tagajärjed on teadmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles