Televiisor muudab lapsed agressiivseks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske uuringu järgi suurendab laste agressiivsust ka taustaks mängiv teler.
Värske uuringu järgi suurendab laste agressiivsust ka taustaks mängiv teler. Foto: Caro / Hoffmann
USA uurijad kinnitasid taas üldlevinud seisukohta, et liigne telerivaatamine muudab lapsed agressiivseks.

Üllataval kombel suurendab väikelaste vägivaldsust aga ka see, kui nad otseselt telerit ei vaata, vaid see kodus mõne muu tegevuse taustaks mängib, kirjutab Reuters.

Sel juhul pole mõju lapse käitumisele aga siiski nii suur, kui keskendunud telerivaatamise puhul.

Albany ülikooli uurijad eesotsas Jennifer A. Manganelloga uurisid enam kui 3000 ameeriklannat, kes olid pärit 20 erinevast USA linnast ning olid aastatel 1998-2000 emaks saanud.

Kaks kolmandikku naistest ütles, et nende kolmeaastased lapsed vaatasid päevas üle kahe tunni telerit. Keskmiselt vaatasid osalejate lapsed kolmeaastastena päevas ligi kolm tundi televiisorit.

Kokku oli teler kodudes sisse lülitatud umbes viis tundi päevas.

Selgus, et mida rohkem lapsed teleri ees aega veetsid, seda agressiivsemalt nad käitusid. Agressiivsusena võeti arvesse teiste löömist, vihahoogude esinemist, sõnakuulmatust ja sagedast karjumist.

Uurijad rõhutasid, et Ameerika lastearstide akadeemia soovitab alla kaheaastastel lastel üldse mitte telerit vaadata ja vanematel lastel päevas kahe tunniga piirduda.

Manganello sõnul võib liigne telerivaatamine laste agressiivsust mitmel moel suurendada – lisad otsesele vägivalla nägemisele röövib see ka aega, mida võiks kulutada arendavatele tegevustele nagu lugemine või mängimine.

«Lapsevanemad peaksid telerivaatamist mõistlikult võtma,» ütles Manganello «Nad peaksid lapse telerikasutust piirama, saadete sisule tähelepanu pöörama ja järgi mõtlema, kuidas kodus televiisorit kasutatakse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles