Naiste elukvaliteeti pärsib vajaliku arstiabi puudumine

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margaret Chan
Margaret Chan Foto: Reuters

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) sõnul puudub naistel üle kogu maailma võimalus hädavajalikule arstiabile hoolimata asjaolust, et naised elavad meestest kuus kuni kaheksa aastat kauem.


Vajakajäämisi esineb ennekõike teismeliste ning vanurite puhul, vahendab

Reuters

.

WHO raportis kirjutati, et paljusid olulisi naiste meditsiinilisi vajadusi eiratakse.

«Hoolimata sellest, et naised elavad meestest üleüldiselt kauem, ei tähenda, et nad elaksid õnnelikult või tervislikult,» seletas Ühendatud Rahvaste Organisatsiooni esindaja Margaret Chan.

Kuigi naised otsivad arstiabi tunduvalt tihemini kui mehed, ei saa nad adekvaatset ravi vägivalla, depressiooni ning vanusega seotud probleemide puhul.

«Oma olemuselt pole naiste raviprobleemid seotud tehnilise või meditsiinilise poolega. Probleemid on sotsiaalsed ning poliitilised,» seletas Chan.

Sünnitusega kaasnev abi võib olla puudulik ennekõike vallaliste, vähemuste, teismeliste ning seksiäris töötavate naiste puhul.

«Paljudes riikides keskendub seksuaal- ning sünnitusmeditsiin vaid abielus olevate naiste vajadustele, jättes kõrvale vallalised ning alaealised,» kirjutati raportis.

Depressioon ja ärevus esineb naiste hulgas tunduvalt suuremal määral kui meeste hulgas ning naised haigestuvad tõenäolisemalt sugulisel teel levivatesse haigustesse.

Peale selle kogevad naised seksuaalset kuritarvitamist ülekaalukalt rohkem kui mehed ning vanade naiste terviseprobleemid, nagu nägemise ja kuulmise kadumine, liigesehaigused, depressioon ja dementsus jäävad tihtipeale ravita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles