Energiajook lisajõudu ei anna

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid. Foto on illustreeriv.
Energiajoogid. Foto on illustreeriv. Foto: Peeter Langovits.
Vastupidiselt oma nimele kasutab energiajook ära organismi enda jõuvarud ega anna omalt poolt lisaenergiat.

Jookide pakendeid uurides selgub, et vaatamata nimele on energiajoogid suhteliselt energiavaesed – 100 milliliitrit annab keskmiselt 30–50 kilokalorit ehk umbes sama palju kui üks magushapu õun, kirjutab Õhtuleht.

Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi toiduteaduse õppetooli dotsent Tiiu Liebert rõhutas, et ajutise väsimuse peletavad ja kontsentreerumisvõimet suurendavad energiajookides sisalduv kofeiin ja muud koostisosad, kui aga energiajoogi tarvitamisele ei järgne puhkust, on tulemuseks kurnatus.

Ta lisas, et energiajoogid ei sobi janu kustutamiseks, sest viivad organismist vett välja ja vaid suurendavad sel moel janu, mistõttu ei tohiks neid tarvitada ka enne füüsilist koormust ega selle ajal.

Terve täiskasvanu ei tohiks päevas juua üle kahe purgi energiajooki ning südamehaiged, lapsed, rasedad ja rinnaga toitvad emad peaksid sellest rüüpest hoopis hoiduma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles