Kuidas energiajoogi koostisained mõjuvad?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid.
Energiajoogid. Foto: AFP / Scanpix
Kauplustes müügil olevad energiajoogid on erisuguse koostise ja toimeainete sisaldusega, kuid tavaliselt kuuluvad energiajoogi koostisesse ergutitena tauriin, guaraana ja kofeiin.

Tauriin, mida energiajoogist saab viis korda rohkem, kui päeva jooksul toidust, on aminohape, mis suurendab reaktsioonikiirust, kuid suurtes kogustes põhjustab kõrvalekaldeid käitumises, kirjutab Õhtuleht.

Kofeiin suurendab vererõhku, parandab aju ja lihaste varustamist hapniku ning toitainetega, peletades ajutiselt väsimust ja suurendades organismi töövõimet. Kui lapsed ja noored või kofeiini mitte taluvad inimesed joovad suure kofeiinisisaldusega energiajooki, võib see kaasa tuua üleärrituvust, närvilisust, rahutust ja unehäireid.

Guaraana on Amazonase jõgikonnas kasvava ronipuu seemnetes sisalduv ergutava toimega aine, mis kiirendab ainevahetust, parandab mälu ja meeleolu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles