Vangid hakkavad saama abi suitsetamisest loobumiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suits.
Suits. Foto: Toomas Huik/ Postimees

Kooskõlastamisringil oleva vangla sisekorraeeskirja muutmise eelnõu näeb ette nõustamise ja asendusravi vangidele, kes soovivad suitsetamisest looduda.

Justiitsministeerium saatis kooskõlastusringile vangla sisekorraeeskirja määruse eelnõu, mis täpsustab suitsetamise korda kinnipidamisasutustes ning näeb nikotiinisõltuvusest loobuda soovivatele vangidele nõustamise kui ka vajadusel asendusravi.

Eelnõu kohaselt selgitatakse vanglas kinnipeetava vastuvõtmisel välja, kas viimane suitsetab ja kas ta soovib suitsetamisest loobuda. Kui kinnipeetav soovib suitsetamisest loobuda, tagatakse talle vanglasisene nõustamine ning samuti asendusravi. Eelnõu toonitab, et suitsetamisest loobumine on vabatahtlik.

Seletuskirja kohaselt on kõikides vanglates Tervise Arengu Instituudi poolt välja koolitatud suitsetamisest loobumise nõustajaid. Nõustaja hindab kinnipeetava motivatsiooni ja paneb paika individuaalse plaani sõltuvusest vabanemiseks.

Võimalusel ja vajaduse korral tagab vangla suitsetamisest loobuvale kinnipeetavale asendusravina ka nikotiiniplaastreid. Ravi määrab arst. Plaastrite kasutamist kontrollitakse, mis tähendab, et nikotiiniplaastrid antakse kätte ühekaupa hommikusel ravimite jagamisel ja uus plaaster antakse vana plaastri vastu.

Samuti täpsustab eelnõu tubakaseaduse nõuetst tulenevalt kinnipeetavate suitsetamise korda vanglas.

Nii võib kinnipeetav suitsetada üksnes selleks ettenähtud ja vastavalt märgistatud kohtades ning vaid ajal, millal kinnipeetaval on õigus seal viibida.

Eelnõu keelab kinnipeetaval tubakatoodete ja suitsetamistarvete enda juures hoimise. Tubakatooted ja suitsetamistarbed võetakse vanglateenistuse ametniku poolt hoiule ning kinnipeetava kätte antakse need vaid ajaks, mil viimasel õigus viibida kohtades, kus on lubatud suitsetada.

Eelnõu seletuskirjas märgitakse, et justiitsministeerium alustas tänavu kinnipeetavate ja vangla töötajate tervise kaitseks projektiga «Tubakavaba keskkonna loomine vanglas».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles