ÜRO: maailma kõige lastevaenulikum riik on Afganistan

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani lapsed.
Afganistani lapsed. Foto: Reuters / Scanpix
Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) lastefond UNICEF teatas sel nädalal, et Afganistan on laste jaoks kõige ohtlikum riik maailmas.

Eriti halvas seisus on Afganistanis elavad tüdrukud, vahendab Reuters UNICEFi iga-aastast laste olukorda puudutavat raportit.

Afganistanis on maailma kõrgeim vastsündinute suremuse määr (257 surmajuhtumit tuhande ellu jääva lapse kohta) ning 70 protsendil elanikest puudub ligipääs puhtale veele.

Samuti on poliitilise ebastabiilsuse tõttu probleeme laste vaktsineerimisega surmavate viirushaiguste vastu.

«Tänane Afganistan on kahtlemata kõige ohtlikum koht maailmas, kuhu sündida,» ütles UNICEFi Lõuna-Aasia haru juht Daniel Toole.

Tüdrukute olukorda halvendab Talibani terroriorganisatsiooni veendumus, et naistel on keelatud haridust omandada. Mullu ründas Taliban sel põhjusel 317 kooli, tappes 124 ja vigastades 290 õpilast. Seetõttu on koolis käivate tüdrukute arv viimasel ajal tuntavalt vähenenud.

«Tüdrukutekoolide vastu suunatud rünnakud on tagasilanguse dramaatilisim tunnus,» ütles Toole Talibani mõjuvõimu suurenemisele viidates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles