Lapse liigne süüdistamine põhjustab suuremat agressiivsust

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemate liigne süüdistav käitumine põhjustab lapse suuremat agressiivsust.
Vanemate liigne süüdistav käitumine põhjustab lapse suuremat agressiivsust. Foto: TopFoto / SCANPIX

Üle piiri minev reaktsioon lapse kasvatamisel, nagu näiteks väga karm kriitika ning karjumine lapse halva käitumise korral, võib põhjustada lapse suuremat agressiivsust ning sagedasemat reeglite rikkumist.

Seda ennekõike lapse puhul, kes on tavaliselt introvertne, mitte nii heatahtlik ja kohusetundlik või elava kujutlusvõimega, vahendab

Physorg

.

Lapsed, kes on loomu poolest ekstravertsed, heatahtlikud, kohusetundlikud ja väiksema kujutlusvõimega, on vanemate reaktsioonist kõige vähem negatiivselt mõjutatud.

Läbi viidud uuring, kus vaadeldi 586 perekonda, näitas, et lapse kaasasündinud iseloomuomadused mõjutavad tugevasti reeglite rikkumise mustrit ja agressiivset käitumist.

Uuringus leiti sedagi, et mida suuremaks laps kasvab, seda vähemaks jääb agressiivsusega seotud käitumist, ent reeglite rikkumisega seotud käitumine üldiselt ei muutu.

Vanemate kasvatusmeetodid mõjutavad nii poiste kui tüdrukute iseloomu ühtemoodi.

Täpsemalt on võimalik uuringuga tutvuda ajakirjas Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles