Sotsiaalministeerium: põhjust epideemiat välja kuulutada ei ole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet kinnitas, et hoolimata esimesest kinnitatud uue gripi surmajuhtumist pole Eestis praegu põhjust epideemiat välja kuulutada.

«Gripipandeemia väljakuulutamiseks on põhjust, kui haigusel on kõrge inimpatogeensus, see tähendab, et haigus on väga nakkav teistele inimestele. Teine põhjus, kui suremus on kõrge, kuid praegu need kriteeriumid ei ole täidetud,» selgitas sotsiaalministeeriumi meediasuhete nõunik Jana Rosenfeld Postimees.ee'le.

Ta rõhutas, et pole veel selge, millistel asjaoludel suri täna öösel 13-aastane Harjumaa poiss, kellel tuvastati H1N1 viirus. Praegu selgitatakse, kas noorukil oli veel mõni teine haigus, mis talle saatuslikuks sai, kui kaua tal kõrge palavik oli ja muud sarnast.

Haigestumise korral soovitas Rosenfeld helistada perearsti või muule arsti nõuandetelefonile. «Päevasel ajal tuleks eelkõige helistada oma perearstile,» sõnas ta.

Kuna seagripi puhul on haigestumus kõige kõrgem 10-19-aastaste laste ja noorukite hulgas, tuleb eriti tähelepanelik olla just laste ravimisel, eriti siis, kui neil on ka teisi terviseprobleeme, näiteks mõni krooniline haigus. «Kui palavik on väga kõrge, tuleb kiirabi kutsuda.»

Eelmise nädala lõpuks oli Eestis kinnitatud 269 uue A(H1N1) gripi haigusjuhtu. Tänavu maikuust saadik on tervisekaitseinspektsiooni nakkushaiguste laborisse saadetud 965 uue gripi kahtlusega analüüsi, positiivseid vastuseid on saadud 269 juhul.

Haigusjuhte on kinnitatud lisaks Tallinnale ja Harjumaale veel üheksas maakonnas (Jõgeva-, Põlva-, Valga-, Võru-, Pärnu- ja Viljandimaal, Ida- ja Lääne-Virumaal ning Tartus).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles