Viha väljaelamine kaitseb südant

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viha väljaelamine kaitseb südant
Viha väljaelamine kaitseb südant Foto: SCANPIX

Rootsi Stockholmi ülikooli Stress Research Institute`i poolt tehtud uuring näitas, et viha väljaelamine kaitseb südamehaiguste eest.

Teadlaste sõnul kasvatab viha endasse jätmine meestel infarkti tekkimise riski, kirjutab Helsingin Sanomat.

Uuringus vaadeldi 2755 Stockholmis töötava mehe stressi ja vihaga toime tulemise oskust. Uuringu alguses ei olnud mitte ühelgi katsealusel südamega probleeme.

Meestelt küsiti, kuidas nad lahendavad konfliktiolukordi. Osa neist asus kohe konflikti lahendama, osa ei reageerinud üldse ning osadel tekkisid terviseprobleemid nagu pea- ja kõhuvalu.

Uuringusse kaasati ka see, milliseid haigusi mehed põdenud olid, nende füüsilised omadused, harjumused ning kui stressirohket tööd nad tegid.

Uuringut alustati 1992. aastal. 2003. aastaks oli 47 mehel tekkinud südamega probleeme, osa neist aga infarkti tõttu surnud.

Uurijad tõdesid, et viha enda sisse peitvatel ja konflikte mitte lahendavatel meestel on poole suurem risk saada infarkt kui neil meestel, kes viha sobival viisil välja elavad ja konflikti lahendama asuvad.

Teadlaste sõnul toob viha ja frustratsiooni enda sisse peitmine kaasa vererõhu tõusu. Kui see on pidev, siis tekivad südamehaigused ja infarkt.

«Varasemad uuringud on näidanud samalaadseid tulemusi, kuid meile oli üllatus, et allasurutud viha ja südamehaiguste vahel on nii suur seos,» selgitas uuringut juhtinud arst Constanze Leineweber.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles