Sotsiaalministeerium: epideemia kuulutatakse peatselt välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lapsed seagripi eest kaitsvate maskidega
Ukraina lapsed seagripi eest kaitsvate maskidega Foto: Reuters/ScanPix

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel tuleb Eestis ilmselt lähiajal välja kuulutada ülemiste hingamisteede viirushaiguste epideemia, mis tähendab soovitusi massiürituste ärajätmiseks ja koolide töö peatamiseks.

«Kõik märgid näitavad, et varsti tuleb tervisekaitseinspektsioonilt see sõnum, et meil kas mõnedes Eesti piirkondades või üle-eestiliselt on ülemiste hingamisteede viirushaiguste epideemia,» sõnas sotsiaalministeeriumi asekantsler Ivi Normet.

Viimased kaks nädalat näitavad, et märgatavalt on tõusnud haigestumised kõikidesse viirushaigustesse, mitte ainult grippi ja gripilaadsetesse haigustesse. Epideemia kuulutatakse välja, kui gripiviirustesse haigestumine ületab pooleteise kordselt tavapärast hooajalist haigestumist, mis on talviti meil alati kõrge.

Normet rõhutas, et gripp ei ole eriti ohtlik haigus, seetõttu ei järgne epideemia väljakuulutamisele riigipiiride sulgemist või inimeste liikumisvabaduse piiramist, karantiini vms. Eriti ohtlikeks nakkushaigusteks loetakse näiteks tuberkuloosi, katku, koolerat, kollapalavikku.

«Tavapärases elus toimub vaid kaks muudatust: on õigus peatada ajutiselt töö koolides ja hoolekandeasutustes, külastamist piiratakse haiglates. Aga seda kasutame ka juba ennetavalt praegu,» ütles asekantsler.

«Teine oluline - tuleb soovitus kõikvõimalikud massiüritused ära jätta. Me ei kohusta kedagi, ei keela jõulupidu või kontserti korraldada, aga anname tungiva soovituse,» lisas Normet.

Lisaks tekib ilmselt vajadus tervishoiuasutuste töö ümber korraldada. «See tähendab, et kõik plaaniline töö, nii perearstide juures kui haiglates, lükatakse edasi ja osutatakse abi ainult rasketele haigetele. Teistele antakse meedia ja nõuandetelefonide vahendusel esmased soovitused koduraviks,» ütles Normet.

«Kui mõnel tervishoiuasutusel saab mõni ravim, seade, tarvik - maskid, kindad, kitlid - otsa ja ka apteegis või hulgimüügis neid millegipärast ei ole, siis on olemas riiklikud varud ja neid saab epideemia korral kasutusele võtta.

«Kõige olulisem, et kui epideemia korral teevad arstid ületunnitööd, siis on võimalik seda tasustada haigekassa riskireservist. Selleks on ette nähtud 200 miljonit krooni,» kinnitas Normet.

Muus osas normaalne elu jätkub, kõik peavad lihtsalt arvestama, et igapäevaelus tuleb toime tulla vähemate arvu töötajatega.

Kahe viimase nädala jooksul on ägedatesse hingamisteede haigustesse haigestumine kasvanud, olles tasemel, mis tavaliselt saabub pärast aastavahetust. Kui ülemöödunud nädalal registreeriti ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestunuid 6271, siis möödunud nädalal juba 9934. Prognoositakse, et nii sel kui järgmisel nädalal haiguste hari püsib ning hakkab siis langema.

Kuna tänavu tuli esimene viirushaiguste puhang vähemalt kaks kuud tavalisest varem, arvatakse, et sel talvel võib tulla ka teine haiguste kasvuperiood.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles