Uuring: lapsena kogetud ebakindlus põhjustab valu ja depressiooni

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu
Peavalu Foto: Helin Loik / Naisteleht

Kanada teadlaste kinnitusel ei põhjusta varases eas kogetud äng  ebakindlust üksnes teismeeas, vaid ka vanemana, mis omakorda põhjustab tugevat füüsilist valu nagu pea-, kõhu- või liigesevalu.


Montreali, Sainte-Justine'i ja Mc Gilli Ülikooli uurijad seletasid, et sellistel teismelistel esineb suurema tõenäosusega depressioon, vahendab

Pyhsorg.com

.

Teadlased ehitasid oma uurimuse üles eelnevatele kinnitustele, et lapsepõlve kogemused mõjutavad oluliselt inimese edasisi suhteid. Ebaturvalises keskkonnas kasvanud imikutest saavad ebakindlad teismelised ning hiljem ka ebakindlad täiskasvanud.

«Kuigi eelnevad uuringud on näidanud, et indiviidi turvalisuse taset mõjutab eelnev valuline kogemus, polnud me kindlad, kuidas selline suhete turvalisus füüsilist valu mõjutab,» seletas Montreali Ülikooli teadur dr Isabelle Tremblay.

«Me leidsime, et ebakindlate suhetega noorukid on oma valu sümptomite suhtes tundlikumad. Nad kipuvad valu ohtu või tugevust võimendama. Selline võimendamine põhjustabki tugevamat valu ning suuremat depressiooni,» lisas ta.

Uuringus osales 382 õpilast kaheksandast 12nda klassini. Osalejail paluti täita emotsionaalse ja füüsilise valu sagedust ning tugevust uurivad küsimustikud.

«Võimalik, et inimesed, kelle suhted on ebakindlamad, tajuvad maailma ohtlikumana ning stressirohkemana ning see avaldub füüsiliste sümptomitena,» seletas McGilli Ülikooli psühholoogiaprofessor dr Michael Sullivan.

«Alternatiivina on võimalik, et ebakindlad inimesed kirjeldavad oma häda intensiivsemana, saamaks sotsiaalsest keskkonnast suuremat toetust,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles