Inimesed kuulevad läbi naha

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed kasutavad helide kuulamisel ka nahka.
Inimesed kasutavad helide kuulamisel ka nahka. Foto: Wikipedia.org

Kanada teadlased avastasid, et naha tundlikkus mõjutab seda, kuidas inimesed kõne kuulevad.


Uuringust selgus, et helitud õhupahvakud koos kindlate helidega mõjutasid seda, mida inimene arvas end kuulvat, vahendab

BBC

.

Teadlased kinnitasid ajakirjas Nature, et inimeste kuulmise puhul ei olnud ainsad olulised märgid vaid kuuldavad ja nähtavad.

Vancouveri British Columbia Ülikooli uurijad kasutasid nelja sõna - pika kaashäälikuga «pa» ja «ta» ning lühikese kaashäälikuga «ba» ja «da» silpe. Esimestega kaasneb rääkimisel tavaliselt väike õhupahvak, teistega aga mitte. Ütlemise ajal suunati osaleja kaelale või käeseljale helitu pahvakas õhku.

Uurijad leidsid, et lühikese kaashäälikuga silbid «ba» ja «da» kõlasid koos helitu õhupahvakuga nagu pika kaashäälikuga silbid «pa» ja «ta».

Sellest järeldub, et inimesed kasutavad kõne dešifreerimiseks ka puuteaistingu informatsiooni.

Uurijad seletasid, et selline lisateadmine võib oluliselt aidata kuulmisraskustega inimeste kommunikatsioonivahendite väljatöötamisel.

Uuringu juht dr Bryan Gick rääkis, et edasi plaanivad nad välja töötada täiendavaid kuulmisabi võimalusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles