Kängurute DNA võib olla võtmeks inimeste vähiravis?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Känguru
Känguru Foto: AFP / Scanpix

Austraalia ja Austria teadlased uurivad kängurute DNA kahjustusi parandavat ensüümi, kuna see võib aidata inimeste vähiravis.

DNAd parandavat ensüümi leidub loomadel ja mitmetel muudel organismidel, kuid mitte inimesel, kirjutab metro.co.uk.

Melbourne´i ülikooli keemia ja biotehnoloogia instituudi teadlased koostöös Innsbrucki ülikooli teadlastega püüavad leida viisi, kuidas loomade ensüümi inimeste nahavähi ravis kasutada.

«Meie kaugemaks eesmärgiks on luua DNA kahjustusi parandavat ensüümi sisaldav kreem,» selgitasid teadlased.

Uurijad tegid katse, milles känguru nahk sai kahjuliku ultraviolettkiirguse doosi. Siis uuriti DNA kahjustuste paranemist

«Protsessis tekkis kõrvalsaadustena mitmeid kasulikke, seni tähelepanu alt välja jäänud aineid. See oli alles esimene uuring ning selle põhjalt ei saa veel luua DNAd kaitsvat ja parandavat kreemi. Meie eesmärgiks ei ole mitte tavaline päikesekaitse kreem, vaid ravimina kasutatav kreem,» laususid uurijad.

Liigne päike on kahe kolmandiku melanoomide tekke põhjuseks. Päikese käes põletada saanud naharakkude DNA kahjustuse tagajärjel võivad tekkida geneetilised mutatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles