Viis levinud tervisemüüti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Televiisor.
Televiisor. Foto: TopFoto/SCANPIX

Kanada internetiväljaanne canadianliving.com reastas viis üsna levinud tervisemüüti

Asjatundjate sõnul ei pea enamik tervisemüüte paika.

Televiisori vaatamine  liiga lähedalt rikub jäädavalt nägemise – teleri vaatamine normaalkauguselt ei riku silmi. Teleri ja vaataja vahel peaks olema vähemalt poolteist meetrit. Kuid liiga lähedalt vaatamine väsitab silmi. Väsinud silmade puhul tekib kaitsereaktsioon, mis võib väljenduda pisarvedeliku voolamises.

Sõrmede naksutamine rikub liigesed – kui sõrmi aeg-ajalt naksutada, ei juhtu mitte midagi. Kuid kui naksutamisest tekib sõltuvus võivad sõrmed tõesti üles paistetada. Kõige halvemal juhul aga võib tekkida liigesepõletik.

Kõrge raseduskõht viitab pojale – see väide on täielikult vale, kuna kõhu suurus ja kõrgus ei näita, mis soost laps on.

Värsketes köögiviljades on rohkem vitamiine kui külmkapis hoitud köögiviljades – kui värskeid köögivilju liiga kaua külmutuskapis hoida, siis mingi osa vitamiinidest tõesti hävib. Kuid suur osa vitamiinidest jääb säilitatud köögiviljades alles. Külmikus hoitud ning värsketes juur- ja puuviljades on enam-vähem võrdses koguses vitamiine.

Taimetoitlased kannatavad valkude puuduse all – taimetoitlased peavad oma toitumist jälgima hoolikamalt kui kõigesööjad. Taimetoitlased saavad lihast saadavaid valke asendada näiteks palju valke sisaldavate pähklite, seemnete või soja söömisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles