Psühholoogid soovitavad mudilastele enesekontrolli õpetamisega viivitada

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe-aastane tüdruk jäljendab pilti vaadates lehma häält.
Kahe-aastane tüdruk jäljendab pilti vaadates lehma häält. Foto: AFP / Scanpix

Psühholoogid on hakanud tõstatama küsimusi teemal, kas me tõesti peaksime püüdma mudilastele õpetada enesekontrolli? Mõni on isegi leidnud, et lapse liiga varane küpsuse poole tõukama hakkamine võib arenevale ajule olla kahjulik.


Mudilased on lihtsasti häiritavad, nende mõtted vilksavad pidevalt siia-sinna ning neil on kohutavalt raske keskenduda isegi kõige huvitavamate ettevõtmiste puhul. Nad võivad olla väga vaimustuses uuest värvilisest mänguasjast, ent vaid sinnamaani, kuni silmapiirile tuleb uuem ja huvitavam asi. See aga võib tihtipeale endast välja viia vanemad ja kasvatajad, kes püüavad oma mudilase impulsiivsust ohjes hoida, kirjutas

PhysOrg

.

Pennsylvania Ülikooli neuropsühholoog Sharon Thompson-Schill ning tema kolleegid uurivad prefrontaalset ajukoort (ajukoore esiosas asuvat piirkonda), mis filtreerib inimestel ebaolulist informatsiooni ning võimaldab keskenduda. See on ühtlasi see aju osa, mis areneb täielikult välja ning muutub lõplikult toimivaks kõige viimasena. See jääb ülejäänud aju arengust maha kuni umbes nelja aastaseks saamiseni.

Ajakirja Current Directions in Psychological Science viimases numbris spekuleerib Thompson-Schill oma kolleegidega, et mitteküps prefrontaalne ajukoor ei pruugi esimestel eluaastatel üldsegi mitte puudus olla vaid pigem eelis.

Väikesed lapsed ei ole tänu sellele võimelised asju aimama. See on nende jaoks pigem positiivne omadus, kuna neil on nagunii vaja väga palju õppida ning suuresti hõlmab õppimine kindlaid reegleid ja tavasid. Selline jäikus on hädavajalik ka keele omandamisel.

Keele õppimine võib olla hirmutav ülesanne, mis eeldab õige asja ütlemist õiges kontekstis ning nõustumist kõigi teistega, et just need on õiged asjad, mida öelda. Psühholoogid ütlevad, et seepärast polegi väga üllatav, kui lapsed omandavad keelt täiskasvanutest hoopis lihtsamini.

Mudilased peavad selgeks saama kõikvõimalikud sotsiaalsed tavad, mis mõtestavad maailma ning mida lihtsalt peab teadma. Selles valguses ei pruugi olla aju arengu tagantkiirustamine lihtsalt keeruline vaid ka rumal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles