Imeline ingver

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ingver
ingver Foto: Liis Treimann

Lõuna-Aasiat pärit ingver (Zingiber officinale) on iidsetest aegadest tuntud nii maitse- kui ka ravimtaimena. Tegu on kuni pooleteise meetri kõrguseks kasvava kõrkjataoliste suurte lehtedega põõsastaimega, millest tarvitatakse lõhnavat kibedamaitselist risoomi.


Aasia ja Aafrika rahvameditsiinis kasutatakse taime juuremügaraid mao-, pea- ja hambavalu ning külmetushaiguste puhul, samuti reumavaevuste leevendamiseks ja haavade ravimiseks.



Indias on ingver au sees igapäevase seedimist soodustava vahendina. Ingver mõjub ka põletikuvastaselt ja tugevdab immuunsüsteemi, Aili Paju on soovitanud võtta seda kõrvetiste puhul.



«Meie kliimas on ingver eelkõige soojendav taim, ja just algava külmetuse puhul. Kõigepealt tekib ju külmatunne ja selle pärssimiseks sobib ingveritee hästi,» nendib fütoterapeut Tiiu Väinsaar.



Kuum ingveritee soodustab higistamist ja aitab parandada hingamisteede katarre. Ingveris leiduvad aromaatsed õlid stimuleerivad kopsude tööd, lahtistavad lima ja kergendavad ärritavat köha.



Ingver ergutab soolestikku ja paneb seisma jäänud toidujäägid kiiremini liikuma, vähendades niiviisi kõhukinnisust ning kahjulike


ainete imendumist verre. Ingverivann lõõgastab valutavaid ja pinges lihaseid.



Mitmete uurijate väitel vähendab pidev ingveri pruukimine vere kolesteroolisisaldust. Hiinas aga on ingveriteed aastasadu edukalt kasutatud külmetushaiguste leevendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles