Kõige rohkem vihastavad noored ameeriklased

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerikas läbi viidud uuringu tulemused näitasid, et kõige enam vihastavad alla 30-aastased täiskasvanud.
Ameerikas läbi viidud uuringu tulemused näitasid, et kõige enam vihastavad alla 30-aastased täiskasvanud. Foto: ArenaPAL / Scanpix

Viha tunnevad kõige rohkem noored, vähese hariduse ning lastega kodus olevad inimesed, selgus 1800 täiskasvanud ameeriklase peal läbi viidud uuringu tulemustest.


Uuritud vihaemotsioonid ulatusid kergest ärritusest kuni karjumise ja raevupurseteni. «Vihatunne on küll normaalne inimlik emotsioon, kuid pikaajaliselt võib vihastumine või ka vihatunde endas hoidmine hakata tervisele halvasti mõjuma,» vahendab

Tartu Ülikooli teadusportaal Novaato

r LiveScience'it.

Uuringu tulemusi interpreteerides selgus, et kõige enam vihastavad alla 30-aastased täiskasvanud. Teadlaste sõnul on selle taga peamiselt kolm tegurit.

«Noortel on enamasti vähe aega, nende majanduslik olukord on keeruline ning töökohal tekib sageli isikutevahelisi konflikte,» ütles Scott Schiemann Toronto ülikoolist.

Kõige enam ärritas inimesi ajasurve. Teisel kohal olid majanduslikud raskused, mis häirisid enam naisi ja nooremaid küsitletuid. Ka lapsed on üks olulisi tegureid, mis teevad inimesed kergemini ärrituvaks.

«Mõistagi kaasneb lastega palju rõõmu, aga halvasti käituvate laste distsiplineerimine võib siiski tekitada palju meelehärmi ja isegi viha,» selgitas Schiemann.

Ka vähene haridus oli vihatunde tekkimisel või vähemalt selle kontrollimisel oluliseks teguriks. Kõrgema haridusega inimesed oskasid oma emotsioone paremini ohjes hoida ning leida probleemsetele olukordadele ka muid lahendusi peale vihastumise ja karjumise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles