Uuring: kohv ei aita kaineneda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv
Kohv Foto: SCANPIX

USA Temple`i ülikooli teadlaste sõnul ei aita kohvi joomine kaineneda.

Uurijad lisasid, et alkohol ja kohv koos kujutavad endast potentsiaalselt ohtlikku segu, kirjutab Scinecedaily.com.

«Kohvis leiduv kofeiin on see, mis joobeastet suurendab, mitte ei vähenda,» laususud teadlased.

Teadlased tegid laboris hiirtega katse, milles neile joodeti esmalt alkoholi ja siis selle peale kohvi. Tulemused näitasid, et hiirte desorienteeritus suurenes. Katseloomade tajuvõime oli häiritud ja nad tegid asju, mis olid neile ohtlikud.

«Müüt kohvi turgutavast ja kainendavast mõjust ei pea paika. Alkohol ja kohv koos on üsna ohtlik segu, mille tagajärjel võib tekkida ebaadekvaatne käitmine,» selgitas uurija Thomas Gould.

Ta lisas, et alkoholi ja kohvi tarbinud võivad küll erksad olla ja keeruliste olukordadega hakkama saada, kuid samas ka enda elu ohtu seada.

Gouldi ja ta kolleegide katse hiirtega näitas, et ainult alkoholi saanud hiired olid vähem närvilised, suutsid labürindis liikuda, kuid ei suutnud ohtliku stiimuli eest end hoida.

Need hiired, kes said ainult kohvi, olid väga närvilised, ei suutnud orienteeruda ega ka ohtliku stiimuli eest hoidumist ära õppida.

Kolmas grupp hiiri said nii alkoholi kui ka kohvi. Alkohol blokeeris kohvi poolt tekitatud kõrge erutuse ja need hiired olid rahulikumad. Kuid samas ei blokeerinud kohv alkoholi poolt tekitatud uimasust. Selle tõttu ei suutnud need hiired ohtlikku ennetama õppida.

«Inimeste puhul tekib alkoholi ja kohvi tarbimisel tunne, et nad on vähem purjus kui nad tegelikult on. Võidakse arvata, et ollakse kaine ning istutakse autorooli taha. See on tegelikult ohtlik,» selgitas Gould.

Teadlase arvates on viimasel ajal kasvanud alkoholi-energiajookide populaarsus.

«Need joogid muudavad inimesed tegelikult kõndivateks zombideks. Inimesed ei taju neid tarbides milline on nende jooveaste. Energiajookide liigne tarbimine võib tekitada sõltuvuse, millega seoses võib veel mitmeid probleeme tekkida,» selgitas uurija.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles