Täna uue gripi vastu vaktsineerimiseks veel ei lähe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimist alustatakse homme
Vaktsineerimist alustatakse homme Foto: Ants Liigus/ Pärnu Postimees.

Ehkki Tallinna ja Harjumaa perearstid ja haiglad saavad juba tänasest uue gripi vaktsiini tervisekaitsetalitusest kätte, ei jõuta ilmselt täna veel patsientide kaitsesüstimiseni.

Esimesed Tallinna perearstikeskused on vaktsiinidoosid juba kätte saanud, kuid on ka neid, kes sellest võimalusest veel ei teagi. Postimees.ee küsimuse peale, millal vaktsineerima hakatakse, vastas mitu perearsti, et seda pole veel otsustatud.

Perearstikeskuse Sinu Arst perearst Anneli Kalle-Talvik ütles, et tema pole saanud ametlikku infot, et võiks vaktsiinile järgi minna ja meedias avaldatud info peale ta talitusse kohale ei kihuta.  

Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juht Iiris Saluri kinnitas, et tervishoiuamet on informeerinud kõiki Tallinna perearste sellest, et alates tänasest saavad nad oma patsientide jaoks osa uue gripi vaktsiini kätte. «Teade saadeti eile, pärast seda, kui selgus, et vaktsiin saabus Tallinna tervisekaitsetalitusse. Millal arstid sellele järele tulevad, on nende enda otsustada,» lisas ta.

Mitmed perearstikeskused on ka vaktsiinil järel käinud, esimesena sai vaktsiini kätte Saue perearstikeskus. Saluri sõnul saab iga perearst esialgu umbes 30 protsenti tellitud kogusest.

Ähmane korraldus

Kalle-Talviku sõnul on vaktsineerimise korralduses üldse palju ähmasust: «Kui mu nimistus on 300 last, aga esimese kogusena saan ma kätte vaid 100 doosi vaktsiini, siis kui mitu päeva pean ma ootama nende laste vaktsineerima tulekut ja millal võin asuda järgmise riskigrupi vaktsineerimise juurde?» küsis ta.

Kalle-Talvik tõi näite, et Soomes oli üleriiklikult kokku lepitud päevad, mil mingi riskigrupp vaktsineerima läheb, et selliseid segadusi vältida.

Haiglad valmis

Ida-Tallinna keskhaigla infektsioonikontrolli osakonna juhataja Aino Rõõm ütles, et haigla apteegiteenistus peaks küll täna vaktsiinid ära tooma, ent süstimist täna veel alustada ei jõuta.

Keskhaigla töötajatest on oma soovist vaktsiinisüsti saada teatanud üle 400 inimese, mis on Rõõmu sõnul umbes 20-30 protsenti neist, kes riskigruppi kuuluvad. Tema hinnangul on see paras arv: «Hooajalise gripi vastu vaktsineeritakse end aastati erinevalt - vahepeal pole paar aastat tõsiseid haigestumisi olnud, siis vaktsineeritakse end vähem. Nüüd huvi tõusis,» ütles Rõõm.

Ka ITK naistekliiniku juhataja Lee Tammemäe kinnitas, et ehkki arstid on valmis kohe vaktsineerimistega alustama, peab pärast vaktsiini kohalejõudmist sellest võimalusest ka rasedatele teatama ning seega täna süste tegema veel ei hakata.

Tema hinnangul on vaktsineerimisest huvitatud umbes 10-20 protsenti rasedatest. «Kahjuks on vaktsineerimise algus hilinenud, sest päris mitmed on haigust juba põdenud ja seetõttu on ka huvi väheseks jäänud,» lisas Tammemäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles