Kägistamismäng on ohtlik ka tervetele inimestele

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Peeter Langovits/ Postimees

Koolinoorte seas levinud kägistamismäng, mis oli arvatavasti eelmisel nädalal Valgamaal elu kaotanud poisi surma põhjuseks, on arstide sõnul äärmiselt ohtlik.

Kanal 2 Reporteri andmetel suri 11-aastane Puka keskkooli poiss just selle mängu tagajärjel. Kohalikud elanikud teavad, et enda kägistamine ning sel moel teadvuse kaotamine on laste seas levinud mäng.

Ühe Postimehe lugeja kinnitusel oli selline mäng mõne aasta eest populaarne ka ühes Rakvere koolis, kus õpilane oma eakaaslastele enese kägistamist õpetas.

Siis piirdus see ühe õpilase minestamisega ning kool korraldas koosoleku, kus arsti ja politsei esindaja sellise tegevuse ohtlikkust rõhutasid.

Laste seas leviv arusaam, et tervetele inimestele kägistamine ja sel moel teadvuse kaotamine ei ole ohtlik on Postimeest konsulteerinud arstide sõnul väär.

Reporterile teemat kommenteerinud Tallinna kiirabi peaarsti Raul Adlase sõnul on mäng eriti ohtlik, kui inimesel on kaasasündinud või veel avastamata südamerikkeid.

Postimeest nõustanud arstide üksmeelne sõnum oli aga, et ka terve inimese puhul on aju hapnikuvarustuse sulgemine kahjulik ning selle selgitamisel lastele peaksid vanemad olema resoluutsed.

Sellise tegevusega hävivad ajurakud ning pärast teadvusele tulekut ei pruugi laps uuesti hingama hakata.

Märgid sellest, et laps võib kägistamismängu harrastada, on näiteks regulaarsed peavalud ning uimasus. Samuti võib lastel kaelal märgata kägistamisest tekkinud verevalumeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles