Pühadeaegsed tervisemüüdid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jõuludega seoses on levinud mitmeid tervisega seotud arusaamu, millest osade puhul on tegemist müütidega, kirjutab Tartu Ülikooli teadusportaal 

Novaator

.


Vedelikupuudus võib tekkida vaid suvel

Siinkohal on tegemist tõelise eksiarvamusega. Külm ilm tegelikult hoopis suurendab vedelikupuuduse tekkeriski, sest puuduvad hoiatavad signaalid nagu palavus ja higistamine, mis tuletaksid meelde vajadust juua.

Pühad suurendavad samuti dehüdratsiooniriski, sest näiteks kohv või alkoholi sisaldavad joogid on diureetikumid, ained, mis suurendavad urineerimist ja põhjustavad vedelikukaotust.

Kõige levinumad märgid vedelikupuuduse tekkest on peavalu ja iiveldus. Parimaks ravimiks on vesi, seega peaks veinide ja kofeiini sisaldavate limonaadide vahepeal proovima aeg-ajalt juua ka pisut vett.

Suhkur muudab lapsed pööraseks

Seda võib olla raske uskuda, kuid suhkur ei muuda lapsi tegelikult hüperaktiivseks. Lapsed on jõulude pärast lihtsalt rohkem elevil kui muidu. 1980. aastatest alates on avaldatud üle kümne sõltumatu suuremõõtmelise uurimuse, kus ei leitud mingit seost laste maiustustetarbimise ja aktiivsuse vahel.

Siiski peab arvesse võtma, et pikajaline rämpstoidu tarbimine võib laste käitumist muuta - ajakirjas European Journal of Clinical Nutrition 2009. aasta aprillis avaldatud uurimuse põhjal olid nelja-aastaselt rämpstoitu tarbinud lapsed suurema tõenäosusega seitsmeaastaselt hüperaktiivsed.

See võib tuleneda pikaaegsest toitainelise tasakaalu puudumisest, viletsast kasvatusest või mõlemast.

Jõulude ajal võtavad inimesed keskmiselt kaks kilo juurde

See on küllalt levinud arvamus. Õnneks pole see aga tegelikkusele ligilähedalgi. Sõltumatud uurimused, mis avaldati ajakirjades New England Journal of Medicine, Nutrition Review ja Nutrition Journal leidsid, et pühade ajal võtavad inimesed juurde keskmiselt 350 kuni 450 grammi. Kaalutõus oli suurem ülekaalulistel, kellest mõni võttis tõesti üle kahe kilo juurde.

Alkohol kaob küpsetades ära

Alkohol aurustub umbes 80 kraadi juures, seega madalal temperatuuril näiteks alkoholiga küpsiste aeglane küpsetamine ei kaota midagi ära. Ka kõrgemal temperatuuril jääb tunniajalise küpsetamise järel alles 25 protsenti esialgsest alkoholikogusest.

Alkohol võib jõulude ajal tugevamat mõju avaldada ka pühadeväsimuse tõttu, kuna on tõestatud, et väsinud inimesed jäävad oluliselt rutem purju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles