Muusikateraapia vähendab kõrvakohinat

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igaüks saab ise muusikat enda jaoks teraapiliselt kasutada.
Igaüks saab ise muusikat enda jaoks teraapiliselt kasutada. Foto: Caro / Scanpix

Saksa uurijate sõnul võib individuaalselt koostatud muusikateraapia vähendada helitugevust kõrvus, mida peavad taluma kõrvade vilina või kohina ehk tinnituse all kannatavad inimesed.


Teadlased muutsid uuringus osalenute lemmikmuusikat, eemaldades sealt noodid, mis kattusid nende kõrvus kumiseva heli sagedusega, vahendab

BBC

.

Peale aastast modifitseeritud muusika kuulamist täheldasid inimesed, et nende kõrvavilina tugevus on kraadi võrra vaiksemaks jäänud.

Arvatakse, et umbes 1-3 protsenti populatsioonist kuuleb pidevalt kõrvus piisavalt kõva vilinat või kohinat, et see nende elukvaliteeti halvemaks muudaks.

Kuigi tinnituse põhjus on teadmata, on teadlaste poolt siiski tuvastatud, et see ajuosa, mis töötleb heli, on selle haiguse põdejail sageli häiritud.

Uue teooria kohaselt vähendab muusikast tinnituse helisagedusega helide eemaldamine aju selle osa aktiivsust, mis vastava sagedusega helisid töötleb, leevendades üleüldist olukorda.

Uuringus osales 39 inimest, kellel oli tinnitus esinenud keskmiselt viis aastat, ent kellel muid kuulmisprobleeme polnud. Inimesed jaotati kolme eri rühma, kellele tehti kas muudetud muusika teraapiat, võltsi muusikateraapiat või tavalist tinnituse ravi.

Osalejad kuulasid muusikat keskmiselt 12 tundi nädalas kuni uuringu lõpuni. Inimesed, kes kuulasid muudetud muusikat, täheldasid märkimisväärset vilina tugevuse langust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles