Pikk viljastumisaeg suurendab ema ja lapse terviseriski

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistel, kellel võtab viljastumine aastaid aega, esineb suurem tõenäosus sünnitada haiglane laps.
Naistel, kellel võtab viljastumine aastaid aega, esineb suurem tõenäosus sünnitada haiglane laps. Foto: Caro / Scanpix

Soomes läbi viidud uue uuringu kohaselt esineb naistel, kellel võtab viljastumine aastaid aega, suurem tõenäosus sünnitada haiglane laps.


Uuringut juhtinud Kuopio Ülikooli Kliiniku arst Kaisa Raatikainen leidis koos kolleegidega veel sedagi, et neil naistel esineb suurem tõenosus ka rasedusaegsetele muredele ning sünnitusprobleemidele, nagu näiteks rasedusaegne diabeet või põletiku teke lootevees, kirjutab

Reuters

.

Vananedes võtab rasestumine rohkem aega. Näiteks 85 protsenti viljakatest naistest, kes on nooremad kui 35 aastat, võtab aega rasedaks jäämine proovimise korral maksimaalselt aasta. Vanematel naiste puhul viljastuvad esimese aasta jooksul vaid pooled.

Soome uurijad tõid välja asjaolu, et naised, kellel on viljastumisega raskusi, on suurema tõenäosusega ülekaalulised ning nad joovad alkoholi ja suitsetavad.

Teadlased uurisid 17 114 rasedusjuhtu aastatel 1989-2007. Mitte üks naistest ei olnud kasutanud kunstliku viljastamist. Pea ¾ jäi rasedaks esimese kuue kuu jooksul, 12 protsendil võttis rasestumine aega kuus kuud kuni aasta, kuuel protsendil võttis rasestumine aega aasta kuni kaks ning umbes neljal protsendil naistest läks aega rohkem kui kaks aastat.

Mida kauem rasedaks jäämine aega võttis, seda suurema tõenäosusega oli neil naistel eelnevalt esinenud nurisünnitus.

Naistel, kellel võttis rasedaks jäämine aega rohkem kui kaks aastat, esines 51-64 protsenti suurem tõenäosus kehvale sünnitusele, nagu enneaegne sünnitus või haiglase lapse saamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles