Perearstid ei väljasta enam laste puudumistõendeid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Alates 1. jaanuarist ei kirjuta perearstid enam lasteaedadele ja koolidele puudumistõendeid.


Puudumistõendite väljastamise lõpetamine ei tähenda seda, et lapsele ei osutataks vajalikku meditsiinilist abi.

Õppetööst saab lapse vabastada ainult lapsevanem arsti soovitusel. Koolikohustuse täitmist takistavate tervisprobleemide tuvastamisel annab perearst lapsele ja lapsevanemale vastava soovituse, kuidas kooliskäimist ja tundides osalemist reguleerida.

Puudumistõendi, ka vabastuse kehalisest kasvatusest, kirjutab edaspidi lapsevanem, sõltumata sellest, milline on konkreetse puudumise põhjus ja kestvus.

Puudumistõendite kirjutamine ei ole arstlik ega õendusalane tegevus ning Euroopa Liidus vastavat tõendit ei tunta. Kuni 18-aastase lapse koolikohustuse täitmise ja mittetäitmise jälgimine on lapsevanema kohustus ja vastutus.

Muudatus hoiab kokku nii arsti kui lapsevanema aega. «Tõendite kirjutamine arstide poolt kulutab kallist ravile mõeldud aega. Tegemist on sisult formaalse tegevusega. Säästame aega patsiendi terviseprobleemide jaoks,» ütles Eesti Perearstide Seltsi juhatuse esimees Ruth Kalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles