Doonorid loovutasid telkides rekordkoguse verd

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoritelk Tallinnas
Doonoritelk Tallinnas Foto: Kultuurikava.ee

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse, Tartu Ülikooli kliinikumi verekeskuse ja Pärnu haigla veretalituse doonoritelkides loovutas sel suvel verd rekordiliselt ligi kolm tuhat doonorit, kes annetasid kokku 1335 liitrit verd.

Doonorite sõbralikku perre lisandus 659 esmast doonorit, teatas Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus.

«Selle suve doonoritelgid näitasid tõesti vereloovutajate erakordset aktiivsust ja võib-olla on siin oma osa ka päästeameti rõõmsavärvilistel ja kutsuvatel telkidel,» kommenteeris regionaalhaigla verekeskuse juhataja doktor Riin Kullaste. «Hea uudis on see, et saame osta verekeskustele samasugused, sest sotsiaalministeeriumi kinnitusel on raha selleks eraldatud, seega ootame doonoreid telkides ka järgmistel suvedel!» lisas ta.

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse doonoritelgid peatusid suvel Keilas, Paides, Raplas, Tallinnas, Haapsalus ning kahel korral Rakveres. 17 päeva jooksul loovutas telkides verd 2269 inimest, kellest 432 olid esmased doonorid. Doonorid loovutasid kokku 1021 liitrit verd.

Tartu Ülikooli kliinikumi verekeskuse doonoritelgid olid sel suvel Tartus raekoja platsil ja Viljandis Vabaduse platsil. Kokku loovutas kahe linna telkides verd 520 inimest, kellest 158 olid esmased doonorid, ning kelle abiga koguti 234 liitrit verd.

Pärnu haigla veretalituse doonoritelgid olid sel suvel Pärnu kesklinnas. Kahe päeva jooksul loovutas Martensi väljakul doonoritelkides verd 178 inimest, kellest 69 olid esmased doonorid, ning kelle abiga koguti 80 liitrit verd.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Sel aastal toimus doonoritelkide suvine ringreis seitsmendat aastat ja kestis 23 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles