Uuring: hambaaugud võivad vähendada vähki haigestumise riski

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarsti juures.
Hambaarsti juures. Foto: Panther Media / Scanpix

USA uuringus leiti, et hambaaukude või kaariesega patsientidel oli märkimisväärselt väiksem risk pea- ja kaelapiirkonna kasvajate tekkeks.

Buffalos asuvas New Yorgi osariigi ülikoolis läbi viidud 620 osalejaga uuringu eesmärk oli vaadelda seost hambakaariese ning pea ja kaela lamerakulise kartsinoomi (HNSCC) vahel, vahendab portaal Med24. Hambakaaries kujutab endast hambastruktuuri demineralisatsiooni piimhappe poolt, mida süsivesikute fermenteerimisel tekitavad kommensaalsed grampositiivsed bakterid.

Juhtkontrolluuring, mis viidi läbi USA onkoloogiakeskuses, hõlmas kõiki ajavahemikul 1999–2007 diagnoositud pea ja kaela lamerakulise kartsinoomiga patsiente ning kontrollrühmas kõiki patsiente, kellel ei olnud vähki diagnoositud. Uuringust jäeti välja patsiendid, kelle haigusloos ei olnud vähki, düsplaasiat ega immuunpuudulikkust või kes olid alla 21 eluaasta vanad.

«Meile teadaolevalt viitab käesolev uuring esimest korda sõltumatule seosele hambaaukude ning pea ja kaela lamerakulise kartsinoomi vahel,« kirjutasid ajakirjas The Journal of the American Medical Association avaldatud uuringu autorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles