Täna tähistatakse Euroopa esimest eks-suitsetajate päeva

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretid
Sigaretid Foto: SCANPIX

Täna tähistatakse Euroopa esimest eks-suitsetajate päeva, mil õnnitletakse kõiki endiseid suitsetajaid hoolimata sellest, kas nad kuuluvad nende 400 000 hulka, kes ühinesid suitsetamise mahajätmiseks Euroopa Komisjoni kampaaniaga «Eks-suitsetajad on peatamatud».

Kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides toimuvad üritused, millega tähistatakse kampaania «Eks-suitsetajad on peatamatud» käigus esimest ekssuitsetajate päeva ja esimest tervisteadlikkuse päeva, mis on pühendatud kõigile endistele suitsetajatele.

Seades kõiki eks-suitsetajaid teistele eeskujuks, kaasa arvatud neid, kes on suitsetamisest loobunud tasuta internetirakenduse iCoach abiga, loodetakse veel tuhandeid inimesi innustada suitsetamist maha jätma.

Kampaaniaga on liitunud superstaar DJ Bob Sinclar ja professionaalne tennisemängija Victoria Azarenka koos paljude teiste kuulsustega. Päeva tähistamisega ühinevad ka Euroopa Kopsufond ja teised tervishoiu- ja heategevusorganisatsioonid ning juhtivad tööandjad. Korraldajad loodavad, et ekssuitsetajate päev näitab inimestele, kes suitsetamisharjumusega ikka veel võitlevad, et endise suitsetaja elu on ihaldamist ja pingutamist väärt.

Brüsselis Parc du Cinquantenaire'is peetud avalikul üritusel kõneldes ütles Euroopa Liidu tervishoiuvolinik Tonio Borg järgmist: «Palju õnne kõigile eks-suitsetajatele! Eks-suitsetajad on kangelased, kes on saanud jagu sigarettide põhjustatud sõltuvusest, ja sellega on nad inspiratsiooniks teistele. Mul on hea meel, et paljud inimesed on valinud tubakavaba elu ja ma loodan väga, et see inspireerib veel paljusid.»

Bob Sinclari kampaaniaga ühinemise põhjus oli see, et peale aastatepikkust klubides töötamist oskab ta kõrgelt hinnata suitsuvaba keskkonda. «Nüüd on suitsetamine enamikes klubides keelatud ja sealne keskkond on nii külastajate kui ka minu jaoks märksa paremaks muutunud – ma näen paremini, mu riided ei haise ja ma tean, et kaudne suitsetamine ei ohusta mu tervist,» ütles Sinclar.

Ta lisas, et eks-suitsetajatel on rohkem raha, parem tervis, parem elukvaliteet ... ja kahtlemata nad ka lõhnavad paremini. «Suitsetamist maha jättes teed teadliku valiku elu kasuks, oma isikliku edu kasuks. See ongi see, mida me täna tähistame.»

2011. aastal alustatud Euroopa Liidu kampaaniaga «Eks-suitsetajad on peatamatud» eesmärk on vähendada tubaka põhjustatud välditavate surmade arvu, mida on ELis praegu 700 000 aastas. Kampaania, mis on suunatud eelkõige 28 miljonile Euroopa Liidu suitsetajale vanuses 25 kuni 34 aastat, on ainulaadne, kuna keskendub suitsetamisega kaasnevate ohtude asemel mahajätmisest tulenevate plusside rõhutamisele. 

Kampaania teaduslikel uuringutel põhinev tasuta tervishoiurakendus iCoach on kättesaadav kahekümne kahes ELi keeles. Eks-suitsetajatele pühendatud päeva tutvustavat videoklippi on võimalik vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles