Kohus: üle 1,5 mg nikotiini sisaldavad e-sigaretid ei tohi olla vabamüügis

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret ja täitepudelid.
E-sigaret ja täitepudelid. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tartu halduskohus jättis tänase otsusega rahuldamata Zandera Ltd kaebuse, millega sooviti nelja 8–19,2 mg nikotiini sisaldavat e-sigaretitoodet turustada ja müüa ilma ravimi müügiloata.

Zandera Ltd vaidlustas kohtus ravimiameti 9. aprilli 2013 otsuse, millega määratleti nimetatud tooted ravimitena. Kohus arvestas otsuse tegemisel peamise argumendina sellega, et Maailma Terviseorganisatsioon on kvalifitseerinud üle 1,5 mg nikotiini sisaldavad tooted (nikotiini kontsentratsioon tootes 4 mg/ml kohta) ravimiteks, mida kasutatakse nikotiinisõltuvuse raviks. Kohtuasjas käsitletud tooted sisaldavad nikotiini üle 1,5 mg, mis ületab märkimisväärselt raviannuseks kasutatavat kogust.

Kohus ei nõustunud kaebaja väitega, et vedela nikotiini manustamine on vähem kahjulik kui suitsetamine, kuna toode ei sisalda lisaaineid, mis võivad tekitada vähki. Tegelikkuses sisaldavad E-Lites nikotiinilahusega täitepudelid lisaks nikotiinile mitmeid teisi aineid, mille ohutust inimese tervisele ei ole tõestatud.

Käsitletud E-Lites toodetele ei ole seatud absoluutset keeldu ravimi turustamiseks. Pärast ravimi müügiloa väljastamist on neid tooted võimalik Eestis turustada.

Samuti võib alla 1,5 mg nikotiini sisaldavaid e-sigarette müüa üle 18 aasta vanustele isikutele nagu tarbekaupu, kui nende pakenditel on hoiatus terviseohu kohta.

Tänane kohtuotsus on vaidlustatav 30 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles