Unepuudus muudab noorukid depressiivsemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küllaldane uni aitab noorukite depressiooniohtu vähendada.
Küllaldane uni aitab noorukite depressiooniohtu vähendada. Foto: PantherMedia / Scanpix

Noorukitel, keda vanematel õigel ajal voodisse saata õnnestub, esineb harvemini depressiooni kui neil, kes õhtuti kauaks üles jäävad ning vähe magavad.


Nagu selgub Ameerika teadlaste uuringust, on küllaldane ööuni noorukite jaoks väga oluline, kirjutab Ärzte Zeitung.

Noored «öökullid», kes magavad öösiti vaid viis tundi ja vähem, kannatavad depressiooni all tervelt 71 protsenti sagedamini kui nende eakaaslased, kelle uni on vähemalt kaheksa tundi pikk. Samuti täheldati vähemagajatel tihedamini suitsidaalseid mõtteid.

New Yorgi Columbia ülikooli teadlane James E. Gangwisch selgitas, et uuringu tulemused annavad kinnitust teooriale, et vähene uni on üks depressiooni riskifaktoritest. Tema sõnul tuleks depressiooni ennetamiseks kanda hoolt selle eest, et uni oleks piisavalt pikk ja kosutav.

Ameeriklaste uuringus osales ligi 16 000 noorukit ja lapsevanemat. Muu hulgas selgus, et 54 protsenti vanematest saadab argipäevadel lapsed magama kell 10 õhtul või varem, 21 protsenti vanemaist lubab järelkasvul üleval olla kuni kella 23-ni ning neljandik keskööni ja kauemgi.

Keskmiseks uneaja pikkuseks mõõdeti seitse tundi 53 minutit, mis on märgatavalt vähem, kui Ameerika unemeditsiini akadeemia poolt antud vanusegrupile soovitatud üheksa tundi.





Kommentaarid
Copy
Tagasi üles