Miks on energiajoogi tarvitamine koos alkoholiga ohtlik?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajook.
Energiajook. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Viimasel ajal on muutunud üha populaarsemaks energiajookide ja alkoholi koos tarbimine. Tervise Arengu Instituudi energiajookide tarbimise raportis kirjeldatakse, millised ohud sellise harjumusega kaasas käivad.

Energiajookide stimuleeriv mõju võib varjata seda, kui purjus inimene on ning tekitada olukorra, kus on raske aru saada, kui palju alkoholi tarbitakse, kirjutab Tervise Arengu Instituut energiajookide tarvitamise raportis.

Uuring, kus vaadeldi inimesi, kes tarvitasid energiajooke alkoholiga näitas, et sellised inimesed tundsid küll vähem sümptomeid nagu peavalu, nõrkus, lihaste koordinatsioonihäired, kuid sellegipoolest oli nende motoorne koordinatsioon ning visuaalne reaktsiooniaeg halvenenud. Kuna paljud inimesed kaaluvad oma kainust läbi eelpool nimetatud sümptomite, siis on oht, et nad võivad seeläbi valesti hinnata oma tegelikku joobeastet ning hakata juhtima autot või tegema mõnda teist potentsiaalselt ohtlikku tegevust.

Kanadas, Halifaxi Ülikoolis läbi viidud noorteuuringust ilmnes, et need, kes tarvitasid energiajooke koos alkoholiga, tarvitasid alkoholi märkimisväärselt rohkem kui need, kes energiajooke ja alkoholi koos ei tarvitanud. On teada juhtum, kus pärast energiajoogi tarbimist koos alkoholiga esines isheemiline insult ja epilepsiahoog.

Eelnevalt terve 37-aastane meesterahvas toodi traumapunkti pärast epilepsiahoogu. Vahetult enne teadvuse kaotust oli patsient tarbinud tühja kõhu peale kolm kasti energiajooke koos viinaga. Patsiendil ei olnud varasemalt esinenud atakke, peatraumasid, atakke perekonnas ega muid haigusi.

Alkoholi ja energiajoogi koostarbimine suurendab alkoholimürgituse tõenäosust. Samuti võib see põhjustada dehüdratsiooni, mis toob kaasa kõhulahtisuse, iivelduse või oksendamise, väsimuse ja peavalud, suurenenud südame löögisageduse, lihaskrambid, tõsisemad pohmellinähud.

Eesti kaubandusvõrgus 2013. aasta kevadel müügil olnud 34 erinevast energiajoogist seitsmel oli peal soovitus mitte tarvitada jooki koos alkoholiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles