Patarei allaneelamine võib olla surmavalt ohtlik

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patareid ja akud.
Patareid ja akud. Foto: Peeter Langovits

Kui muidu saab mürgistusteabekeskus teateid patareide allaneelamiste kohta jõuludel, kui lastele kingitakse patareitoitega mänguasju, siis tänavu on sääraseid kõnesid tulnud juba septembrist alates.

«Patareidega mänginud, neid alla neelanud laste kohta tuleb viimastel aastatel kõnesid suhteliselt harva,» nentis mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder. Samas tõi ta välja, et kui muidu saab keskus sääraseid kõnesid jõuludel, mil lastele kingitakse patareitoitega mänguasju, õnnitluskaarte, siis sel aastal on sääraseid murekõnesid tulnud juba septembrist alates.

Happelised kuiva elemendiga patareid sisaldavad ammooniumkloriidi ja mangaandioksiidi, aluselise kuiva elemendiga patareid erinevaid hüdroksiide, liitiumpatareid mangaandioksiidi.

Enamik patareisi sisaldavad ainet, mis võib välja voolates põhjustada söövitust. Suurim oht patarei kinnijäämisel ongi võimalik söövitus, mis võib tungida läbi söögitoru ka hingetorru, selgitas Oder.

Ennekõike on ohustatud alla nelja-aastased lapsed. Eriti ohtlikud on juhtumid, mil on neelatud 20mm ületava diameetriga liitium tablett- või nööp-patareisid. Mõningatel rasketel juhtudel ilmnesid põletused juba 2 kuni 2,5 tunni möödudes.

«Patareidega kokkupuutel pole mitte alati vaja pöörduda kohe erakorralise meditsiini osakonda. Kui laps on patarei ainult suhu pannud, tasub nõustamiseks helistada 16662. Anname juhised edaspidiseks käitumiseks ning jälgimiseks,» selgitas Oder. Mõnedel juhtudel võib siiski ka hiljem olla vajalik arsti juurde pöördumine.

Kui patarei allaneelanud lapsel on õnne, siis väljub kuni 20mm läbimõõduga patarei vanemal kui üheaastasel lapsel seedetraktist koos väljaheitega.

Nööp-patareide poolt põhjustatud sümptomid on alati tingitud nende söögitorru kinnijäämisest. «Kui aga patarei allaneelanud inimesel on suurenenud süljevoolus, ta oksendab või ei söö, või ilmnevad muud kaebused (nt valu rinnaku taga), on patarei jäänud ilmselt söögitorru kinni. Sellised kannatanud tuleb koheselt toimetada haiglasse,» kirjeldas Oder.

Iga üle 15mm läbimõõduga patarei allneelanud inimese puhul tuleks:

  • helistada viivitamatult mürgistusinfoliinile 16662 või minna lähimasse erakorralise meditsiini osakonda;
  • püüda kindlaks teha allaneelatud patarei tüüp;
  • mitte püüda kannatanul esile kutsuda oksendamist ega anda süüa-juua enne kui röntgen-uuring on näidanud, et patarei on liikunud läbi söögitoru;
  • enamus juhtudel saab röntgen-uuringuga teha kindlaks patarei asukoha seedetraktis. Söögitorus peetumise korral on võimalik patareid endoskoopiliselt eemaldada;
  • kui mingil põhjusel ei pöörduta haiglasse, siis tuleb kindlasti jälgida kannatanut. Kehatemperatuuri tõusu, rindkere-ja kõhuvalu, oksendamise ning veriroe tekkimise korral võta kiiresti ühendust arstiga, või helista 16662.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles