Miks keel jäätunud metalli külge kinni jääb?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keelt ei tasu panna vastu jääkülma metalleset.
Keelt ei tasu panna vastu jääkülma metalleset. Foto: TopFoto / SCANPIX

Kui keegi püüab sind lollitada ja palub keele vastu jäätunud metalleset panna, ära seda parem tee - su keel jääb metalli külge kinni ning niisama lihtsalt seda sealt enam lahti ei saa.


Miks see nii on? Inimese keel on niiske ning miinuskraadide juures hakkab see jäätuma. Keha aga reageerib jäätumisele sooja vere keelde pumpamisega, kirjutab

Livescience

.

Verest tulenev soojusenergia ergutab aatomeid keeles, ning need imevad endasse energiat ja hakkavad vibreerima. Mida rohkem aatomid vibreerivad, seda rohkem temperatuur tõuseb. See aga omakorda kandub üle kõrvalasetsevatele aatomitele.

Kuna metall on tunduvalt parem soojusjuht kui inimese keel ning metall omandab soojust kiiremini kui inimkeha seda toota jõuab, siis keele kokkupuutel külma metalliga röövib metall keelel olevast ilast kogu soojuse ning ila temperatuur langeb. Vesi jäätub ära keele väikestes pindmistes poorides ja pragudes ning keel liimubki metalli külge.

Arvates, et kui ma kõvasti tõmban, tuleb keel lahti, siis nii see tõepoolest on, ent sellisel juhul jääb metalli külge ka tükike keelest.

Colorado päästetöötaja Kent Sperry soovitab sellise juhtumi korral keele ja metalli liitumiskohale sooja vett valada. Nii peaks keele ilma suurema valuta vabaks saama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles