Granaatõun võib rinnavähi eest kaitsta

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Graanatõun võib aidata rinnavähki ennetada.
Graanatõun võib aidata rinnavähki ennetada. Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS
USA uurijad leidsid, et graanatõunas sisalduvad teatud ensüüme blokeerivad ühendid võivad aidata rinnavähki ennetada.

Nimelt blokeerib üks granaatõuntes leiduv hape aromataasi nimelist ensüümi, mis mõjutab organismis östrogeeni tootmist ja mängib seeläbi rolli ka rinnavähi tekkes, kirjutab Reuters.

Paljud rinnavähki põdenud naised võtavad ravimeid, mida nimetatakse aromataasi inhibiitoriteks. Need sekkuvad östrogeeni produktsiooni organismis, aidates uute kasvajate tekkimist vältida.

Nüüd leidsid USA teadlased, et granaatõuntes leidub tervelt kümme looduslikku ühendit, mis peaksid östrogeeniga seotud rinnavähki ennetada aitama. Samas rõhutasid uurijad, et ei soovita veel kellelgi ravimitest loobuda, kuna granaatõuntes leiduvad fütokemikaalid pole nii tõhusa toimega ning aitavad haigust pigem ennetada kui ravida.

Teised asjatundjad on avastust kommenteerides öelnud, et fütokemikaalide mõju on kahtlane, kuna need ei imendu toidust kuigi hästi verre, kuid samas soovitavad nad granaatõunamahla joomise ja naiste tervise vaheliste seoste valgustamiseks täiendavaid uuringuid teha.

Maailmas haigestub rinnavähki aastas üle 400 000 naise ning kolmveerandil juhtudest on haiguse tekkes süüdi just östrogeen.

Varasemad uuringud on näidanud, et granaatõunamahlas leidub paju antioksüdante, vitamiine ja muid kasulikke ühendeid, mistõttu selle joomine võib aidata vähki, südamehaigusi ja Alzheimeri tõve ennetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles